Fico absolvoval nočnú zmenu: Klobúk dole pred všetkými zamestnancami

Predseda vlády Robert Fico oslávil 1. máj prácou a absolvoval nočnú zmenu z utorka na stredu s pracovníkmi závodu ZKW Slovakia s. r. o. v Krušovciach pri Topoľčanoch. Uviedol, že je potrebné hovoriť so zamestnávateľmi o podiele nočnej práce na Slovensku, ktorý je najvyšší v rámci Európskej únie a rokovať aj o nočných príplatkoch.

01.05.2024 08:24
Robert Fico na nočnej zmene Foto: ,
Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačovej konferencie po odpracovaní nočnej zmeny v závode ZKW Slovakia s. r. o. v obci Krušovce v okrese Topoľčany v stredu ráno 1. mája 2024.
debata (253)

„Klobúk dole pred všetkými zamestnancami,“ zhodnotil po skončení zmeny v závode na produkciu svetelných systémov a elektroniky so zhruba 3000 zamestnancami. Pracoval pri komponentoch do svetlometov a ocenil pracovné nasadenie kolektívu pracovníčok. Pred začatím zmeny sa stretol aj manažmentom závodu.

Fico odpracoval nočnú zmenu, hovoril o drine, ocenil ľudí
Video

Vláda SR má podľa neho záujem zvyšovať minimálnu mzdu a podľa jej zámeru by v rokoch 2026 až 2027 mala dosiahnuť 1000 eur. „Na minimálnu mzdu sú naviazané ďalšie príplatky, vrátane príplatku za prácu v noci. Ak zostanú na minimálnu mzdu naviazané, tak budú rásť s ňou,“ povedal. Druhá možnosť je podľa jeho vyjadrenia odčleniť tieto veličiny a nájsť v spolupráci so zamestnávateľmi iný parameter. „Takže nateraz stúpa s minimálnou mzdou aj príplatok za nočnú prácu a myslí si, že ľudia si ho zaslúžia. Mňa po zmene bolí celý človek,“ doplnil.

Podiel nočnej práce na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami vysoký a podľa Fica sú odvetvia, kde sa nemôže prevádzka zastaviť. No sú aj také, kde by zamestnávatelia mohli túto prácu prehodnotiť a upustiť od nočných zmien zamestnancov.

„Chápem, existuje nejaká miera únosnosti, nechceme urobiť nejaké rozhodnutia a opatrenia, ktoré by poškodzovali slovenskú ekonomiku, musí byť rovnováha medzi záujmami zamestnancov, ktorých ja mimoriadne chcem zastupovať a zamestnávateľov, na ktorých mi ako premiérovi musí záležať, lebo si ich vážim, že vytvárajú pracovné miesta a tvoria hospodársky rast Slovenska,“ doplnil.

Fico o II. pilieri: Nič neotvárame, nikomu penaize neberieme, chceme rozšíriť možnosti, kam môžu ľudia investovať
Video
253 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #1. máj