VIDEO: Šefčovič prijal ponuku Smeru a bude kandidovať za prezidenta

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič prijal výzvu strany Smer a oficiálne potvrdil, že sa v marcových voľbách bude uchádzať o post prezidenta Slovenskej republiky. Za historickú osobnosť, ktorá mu je inšpiráciou, označil Milana Rastislava Štefánika. Podľa jeho slov dlho pôsobil v zahraničí, nikdy však nezabudol, kde sú jeho korene.

18.01.2019 11:02
debata (418)
Video

„Celý život som zastupoval Slovensko a bojoval za jeho záujmy. Vždy som to robil s cieľom, aby bolo Slovensko rešpektované a so sebavedomým hlasom. Dnes pred vami stojím ako kandidát na prezidenta Slovenskej republiky a cítim obrovskú zodpovednosť, pokoru a odhodlanie. Vážim si dôveru, ktorú mi dala strana Smer. Pokoru cítim, lebo prezidenta si volia občania priamo. Zároveň pociťujem veľké odhodlanie úprimne a naplno využiť svoje skúsenosti. Úrad vnímam ako službu vám, občanom,“ povedal Šefčovič.

Šefčovič uviedol, že si uvedomuje, že žijeme mimoriadne zložité až zlomové časy. „Naša krajina potrebuje dobrého a nadstraníckeho prezidenta zmieru,“ povedal. Dodal, že verí v našu krajinu aj pokračovanie jej úspešného príbehu. Doterajšie výsledky a kontakty chce zúročiť. Jeho vízia sa zakladá na „silnej viere v našich ľudí".

Šefčovič zdôraznil, že záujmy Slovenska háji už dlho. „Budem garantovať naše pevné ukotvenie v EÚ,“ povedal.

„Budem trvať na zlepšovaní života u nás doma,“ povedal Šefčovič s tým, že sa chce sústrediť na seniorov, mladých ľudí aj rodiny, tiež zlepšovať súdnictvo, verejnú správu, zdravotníctvo, školstvo. Jeho cieľom je modernizácia krajiny so silným sociálnym rozmerom. Ľudia podľa jeho slov majú právo ťažiť z toho, že sa krajine darí.

V prípade, že ho ľudia zvolia za hlavu štátu, Šefčovič uviedol, že pri každom novom zákone bude požadovať analýzu sociálnych dôsledkov. Korupciu označil za rakovinu modernej spoločnosti.

„Slovensko potrebuje ako soľ aj celospoločenský zmier. Veľmi dobre si uvedomujem, aká atmosféra prevláda. Výsledok je, že ľudia nám utekajú k hlásateľom extrémnych názorov. Otázka nestojí tak, či Slovensko potrebuje koaličného alebo opozičného prezidenta. Trvalý konflikt nemôže byť naším cieľom. Je to neproduktívne a oslabuje nás to,“ povedal Šefčovič.

Ak dostane dôveru voličov, prisľúbil, že bude vláde nastavovať zrkadlo v mene všetkých občanov. „Nezabúdajme, že najväčší úspech sme dosiahli, keď sme ťahali za jeden koniec,“ pripomenul.

„Poznám právomoci prezidenta SR a viem,že ich účinok sa znásobuje ľudským odhodlaním a osobným vkladom prezidenta,“ dodal s tým, že chce byť čo najbližšie k ľuďom, keďže mnohí majú pocit, že politici sú od nich ďaleko.

„Pokiaľ sa stanem prezidentom, minimálne jeden deň v mesiaci bude v paláci pracovný deň otvorených dverí,“ povedal Šefčovič.

Uviedol tiež, že jeho rozhodnutie vstúpiť do prezidentskej kampane sa opiera o dva kľúčové argumenty: podporu rodiny, troch dospelých detí a manželky Heleny a hlbokého presvedčenia, že Slovensko potrebuje dobrého prezidenta, ktorý nikdy nezaváha v otázke geopolitického ukotvenia Slovenska. „Je pripravená a viem, že by bola skvelou prvou dámou,“ povedal na adresu manželky.

Šefčovič si popoludní plánuje založiť transparentný účet a podpisy pod kandidatúrou odovzdá na budúci týždeň. Povedal tiež, že časť jeho kampane zaplatí Smer. Ponuku kandidovať mu dala práve najsilnejšia politická strana. Dodal však, že nie je členom Smeru, ale bude sa opierať o aj ich podporu.

Prezidentské voľby budú v sobotu 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Návrhy kandidátov bude možné doručovať do 31. januára 2019 do polnoci.

TV Pravda: Šefčovič môže zmeniť súboj o prezidenta, hovorí komentátor Pravdy Peter Javůrek

Video

© Autorské práva vyhradené

418 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Maroš Šefčovič #prezidentské voľby 2019