Po Kiskovi by bol zmenou Šefčovič, nie Čaputová, hovorí analytik

Prezidentskí kandidáti Zuzana Čaputová aj Maroš Šefčovič čítajú výsledky prvého kola volieb ako signál voličov k zmene. Podľa politického analytika Jána Baránka by po súčasnom prezidentovi Andrejovi Kiskovi bol väčšou zmenou Šefčovič.

18.03.2019 15:59
debata (870)

VIDEO: Vyslali voliči v prvom kole, že chcú na Slovensku zmenu? Zmenu koho a čoho? Je zmenou Čaputová, ktorú podporil doterajší prezident Kiska, či Šefčovič? Akých voličov bude dvojica kandidátov lákať v druhom kole? Pozrite si názor politického analytika Jána Baránka vo videu TV Pravda.

Video

Čaputová povedala, že zisk z prvého kola (40,57 %) ju povzbudil. „Som za to vďačná. Vnímam to aj ako volanie po zmene,“ povedala Čaputová. Podobne to vidí aj Šefčovič, ktorý postúpil do druhého kola s 18,66 percentami odovzdaných hlasov. „Cítim volanie, aby sa situácia na Slovensku upokojila a že budeme pracovať na celospoločenskom zmieri,“ povedal.

Čaputová podľa Baránka zrejme naráža na zmenu napríklad pri riešení korupcie v krajine. Táto téma nespadá priamo do kompetencií prezidenta. Šefčovič vo vzťahu k zmene doterajšieho prezidentovania Kisku naznačoval, že by bol aktívnejší pri výkone zahraničnej politiky v prospech Slovenska, napríklad v prípade lákania zahraničných investícií. Na Slovensku by sa Šefčovič snažil zmierniť polarizáciu v spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

870 debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Šefčovič #Ján Baránek #prezidentské voľby 2019 #Zuzana Čaputová