Na pomoc obyvateľom z prešovskej bytovky sa vyzbieralo zatiaľ 1,4 milióna eur

Na oficiálny účet mesta Prešov na pomoc ľuďom zasiahnutým výbuchom domu na Mukačevskej ulici bolo približne do pondelkového poludnia poslaných viac ako 1,4 milióna eur. Mestu prišiel na účet aj ďalší jeden milión eur ako avizovaná finančná pomoc z Úradu vlády SR. Primátorka Prešova Andrea Turčanová povedala, že chcú pomôcť tým, ktorí boli postihnutí najviac, ale aj tým, ktorí majú len rozbité okná alebo poškodené autá.

09.12.2019 11:31 , aktualizované: 19:27
Prešov Foto:
Prešovský samosprávny kraj vyčlenil na pomoc po výbuchu plynu v bytovke 50 000 eur.
debata (26)

Pripomenula, že ak by aj nedošlo k zbúraniu bytovky, v ktorej plyn vybuchol, je neobývateľná a obývateľná ani nebude. Všetky rodiny, ktoré v tomto bytovom dome bývali alebo vlastnili byty, si budú musieť zabezpečiť nové bývanie. „Chceme šesť mesiacov uhrádzať nájomné vo výške 300 eur, aby mohli uhradiť akékoľvek nájomné a náklady spojené s bývaním už kdekoľvek, či budú v mestskom byte, alebo v nejakom inom,“ povedala primátorka.

Presné čísla tých, ktorým výbuch spôsobil materiálne škody, zatiaľ nie sú známe. Patria medzi nich aj obyvatelia bytov či školy v okolí bytového domu na Mukačevskej 7. Podľa nej škody, no v menšom rozsahu, vznikli aj v bytových domoch 3, 5, 9, 11 a 13 i ďalších. Škody vzniknuté na budovách škôl chce mesto riešiť prostredníctvom poistiek.

Prešov doslova zaliala vlna solidarity. Ubytovanie, oblečenie, potraviny, dokonca aj hračky pre deti, auto či počítače pre školákov ponúkajú ľudia z celého Slovenska. Rovnako aj mestá a obce po celom Slovensku posielajú Prešovčanom finančnú pomoc zo svojich rozpočtov.

„Je to úžasný prejav solidarity, ktorý sa vyskytuje v ojedinelých situáciách. Zavážil aj fakt, že ide o nešťastie, ktoré nemá obdobu na území samostatného Slovenska,“ vysvetľuje psychologička Magdaléna Krasulová.

Podľa nej správanie ľudí ovplyvnila aj skutočnosť, že ide o veľmi negatívnu udalosť, ktorá zanechala v ľuďoch silné emócie. O to viac, že sa blížia Vianoce a v tomto období sú ľudia vnímavejší a citlivejší.

„Človek dokáže vyriešiť rôzne konflikty, dokáže sa preniesť cez vážne choroby a dokáže zabojovať vo vážnych vypätých situáciách, no strata strechy nad hlavou je výnimočná a veľmi negatívna udalosť,“ z pohľadu psychologičky je práve toto najväčší faktor, ktorý ovplyvňuje ľudí pomáhať pri tejto katastrofe.

150 000 eur od Košického a Prešovského kraja

Sumou 50 000 eur prispeje Prešovský samosprávny kraj (PSK) na pomoc po výbuchu plynu v bytovke na Mukačevskej ulici v Prešove. Na svojom pondelkovom zasadnutí to odsúhlasili krajskí poslanci.

Za uznesenie hlasovali všetci prítomní poslanci. Je to v podstate najrýchlejšia a najúčinnejšia pomoc, keďže nadáciu už máme schválenú. Tieto finančné prostriedky vieme pravdepodobne už do konca týždňa poukázať ľuďom, ktorí sú odkázaní na túto pomoc, povedal predseda PSK Milan Majerský s tým, že o pridelení peňazí pre dotknutých ľudí bude rozhodovať správna rada nadácie. Údaje o nich si vyžiadajú od mesta Prešov. Podľa jeho slov budú peniaze prerozdeľovať na osobu, primárne má ísť o obyvateľov Mukačevskej ulice 7, v ktorej plyn vybuchol.

Ako dodal, na pondelkovom zasadnutí budú môcť poslanci prispieť aj do fyzickej zbierky, ktorá bude prerozdelená spolu so schválenými 50 000 eur. Pripustil, že ľuďom, ktorých výbuch zasiahol, poskytnú aj ďalšie peniaze. Mohli by tak urobiť na februárovom zasadnutí zastupiteľstva PSK, a to zmenou rozpočtu.

Podľa Majerského v pondelok ráno bolo na stredoškolskom internáte na Volgogradskej ulici núdzovo ubytovaných 13 ľudí. Chceme im zabezpečiť dôstojnejšie bývanie – hlavne vzhľadom na to, že idú vianočné sviatky. Ozvali sa nám viacerí vlastníci nehnuteľností, hotelieri a vlastníci penziónov, ktorí sú ochotní poskytnúť tieto ubytovacie kapacity. Niektorí avizujú, že sú ochotní poskytnúť aj stravu, uzavrel predseda PSK.

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) schválilo v pondelok nenávratnú finančnú výpomoc pre mesto Prešov v sume 100 000 eur. Za uznesenie hlasovalo 47 poslancov, nikto nehlasoval proti ani sa nezdržal. Návrh predložil poslanec Emil Ďurovčík (Smer).

Obyvatelia zničenej bytovky dostanú nové doklady zadarmo

Obyvatelia zničenej bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove si budú môcť nové doklady vybaviť bezplatne a prednostne. Ako informovala polícia na sociálnej sieti, zničené, resp. poškodené doklady budú počas stránkových hodín v nasledujúcom týždni vybavované prednostne, bez poradového čísla a poplatku na klientskom centre na Námestí mieru č. 3 v Prešove na pracoviskách č. 6, 7 a 8, ktoré sa nachádzajú na prízemí budovy vpravo.

Tí, ktorí v zničenom bytovom dome nemali trvalé bydlisko, vyplnia čestné vyhlásenie, v ktorom uvedú okolnosti, za ktorých došlo k zničeniu alebo poškodeniu dokladov. Tlačivo im poskytnutú na mieste vybavovania dokladov.

Pozostalým, ak vybavujú matričnú udalosť a pohreb občana, ktorý zomrel a u ktorého nenašli občiansky preukaz, dostanú bezplatne potvrdenie o občianskom preukaze platné 7 dní. Zároveň polícia prosí občanov dotknutých tragédiou na Mukačevskej ulici, ktorí chcú podať trestné oznámenia, aby priamo kontaktovali ktorékoľvek oddelenie Policajného zboru SR v Prešove.

Požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, má zatiaľ sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. „Tým, že psovodi prešli všetko a nenašli nič, predpokladám, že ešte máme možnosť objaviť nejaké pozostatky pri postupnom asanovaní budovy,“ uviedla ešte v nedeľu večer po zasadnutí krízového štábu primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. V prešovskej nemocnici po výbuchu ošetrili 14 ľudí, traja sú stále hospitalizovaní. Požiar sa podarilo úplne uhasiť v sobotu 7. decembra o siedmej hodine. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. V Prešove je vyhlásená mimoriadna situácia.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch plynu v Prešove