KDH podporí Korčoka, SNS Pellegriniho, podľa Fica môžu mať voliči Smeru rôzne názory. Politológ: Šéf Hlasu nemôže počítať so všetkými hlasmi

V prvom kole mala SNS s podporou lídra ich partnerskej koaličnej strany Hlas Petra Pellegriniho problém a do boja postavila predsedu národniarov Andreja Danka, ktorý nakoniec odstúpil v prospech Štefana Harabina. V druhom kole sa situácia mení. SNS hovorí o „voľbe z rozumu“ a chce aktivizovať členov a starostov v regiónoch. Otázne však je, akú podporu to Pellegrinimu, ktorého už teraz chcela voliť takmer polovica Dankových voličov, prinesie. KDH znova vyjadrilo podporu Ivanovi Korčokovi a Pellegriniho označilo za falošného konzervatívca s dvoma tvárami.

26.03.2024 17:05 , aktualizované: 18:13
Peter Pellegrini, centrála, voľby prezidenta Foto: ,
Peter Pellegrini vo svojej centrále v petržalskej reštaurácii Aušpic.
debata (122)

SNS pred druhým kolom jasne deklarovala, že Pellegriniho plne podporí. „Ivan Korčok je zástupca opozície. Peter Pellegrini má šancu byť prezidentom koalície,“ uviedla strana.

Fico: Pellegriniho podporujeme, volič Smeru na neho môže mať rôzne názory
Video
Zdroj: FB/Robert Fico

SNS aktivizuje starostov

„SNS je pripravená potvrdiť svoju podporu aktivizáciou svojich členov, starostov, čo plne opätovne zadeklaruje predseda SNS Andrej Danko na budúcotýždňovom koaličnom stretnutí,“ dodala SNS v stanovisku. Ešte v pondelok pritom informovali, že na spoločné stretnutie s Pellegrinim pozývajú aj premiéra Roberta Fica.

Korčok: Vyslanie vojsk schvaľuje vláda a parlament, Pellegrini šíri nezmysly
Video
Zdroj: FB/Ivan Korčok

V stanovisku uviedli, že si uvedomujú zložitosť situácie a Pellegriniho na rokovanie pozývajú bez akýchkoľvek podmienok. „Veríme, že Peter Pellegrini príjme podanú ruku a súčasne tieto dva týždne naplno zabojuje o svoju pozíciu,“ napísala strana s tým, že koalícia musí byť súdržná. Pellegrini pritom niekoľkokrát zdôraznil, že ak Korčok vyhrá, hrozí, že vláda padne.

V spojených voľbách získala SNS 172 kandidátov v rôznych koalíciách, 45 z nich malo podporu len SNS. Je otázne, koľko voličov to Pellegrinimu prinesie, keďže takmer polovica voličov SNS už vyjadrila podporu lídrovi Hlasu v prvom kole, druhá podporovala Štefana Harabina. Pri Harabinovi je však otázne, či jeho voliči prídu voliť. Pred piatimi rokmi neprišla k urnám v druhom kole až štvrtina z nich.

Politológ: Pellegrini určite nezíska všetkých voličov SNS

Fico sa Pellegriniho zastal a povedal, že ho podporujú z logických dôvodov. „Teraz už nejde o guličky,“ povedal premiér. „Volič Smeru môže mať na Pellegriniho rôzne názory, ale vieme o ňom, že nás na rozdiel od Korčoka nebude ťahať do vojny. Aj to je jeden z hlavných dôvodov, prečo ho chceme a budeme voliť,“ napísal k videu na sociálnej sieti. Korčok sa v utorok v niekoľkých reakciách ohradil voči útokom Pellegriniho a ministrov Erika Tomáša a Matúša Šutaja Eštoka.

forró, korčok, pellegrini, harabin Čítajte viac Boj o voličov: Kľúčové bude mobilizovať aj odradiť. Pellegrini nemá voličov Harabina istých, Korčok potrebuje Maďarov

„Či sa nám niečo nepáči alebo páči na Petrovi Pellegrinim, ide o to, či na čele štátu bude vojnový štváč ako Korčok, ktorý bez zaváhania podporí všetko, čo mu prikáže Západ, vrátane zatiahnutia Slovenska do vojny, alebo umiernený Peter Pellegrini, ktorý si uvedomuje hodnotu mieru,“ povedal premiér vo videu.

„Viete, čo má spoločné pán Pellegrini a pán Babiš? Obaja sa rozhodli v prezidentskej kampani strašiť tým, že ich súper zatiahne ich štát do vojny. A viete, čo budú mať ešte spoločné? No, že tieto lži a nezmysly, ktoré v panike z prehry šíria, jednoducho nebudú na ľudí fungovať,“ reagoval Korčok s tým, že o vyslaní vojakov rozhoduje vláda a parlament, nie prezident.

Podľa politológa z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslava Štefančíka rozhodnutie SNS povzbudí tých, ktorí detailne počúvali Danka v čase, keď sa o Pellegrinim vyjadroval mimoriadne nelichotivo. „Nepočítam však, že takto budú uvažovať všetci potenciálni voliči Andreja Danka. Rozhodné slovo by mal ešte povedať aj Štefan Harabin. Ani tak však Pellegrini nemôže počítať so všetkými hlasmi,“ zhodnotil.

Nejaké hlasy mu to bezpochyby prinesie, myslí si politológ z Prešovskej univerzity Michal Cirner. „Ale táto podpora, pokiaľ nebude iba deklaratívna, má znamenať synergický efekt, to znamená, že celá vládna koalícia stojí za Pellegrinim, čo by malo byť mobilizujúce pre sympatizantov vládnej koalície. V druhom rade má táto podpora praktickú stránku, a to kampaňovanie regionálnych a miestnych štruktúr SNS (je tam na slovenské pomery relatívne silná členská základňa),“ zhodnotil.

Politológ Štefančík predpokladá, že časť voličov SNS sa rozhodlo pre Harabina aj preto, lebo medzi Pellegrinim a Korčokom nevidia výrazný rozdiel. Aj Štefančík považuje rozhodnutie Harabinových voličov za dôležité. „Ten sa zatiaľ vyjadruje dosť nejasno, ale nemožno vylúčiť razantnejšie posolstvo niekoľko dní či hodín pred voľbami. Šance Pellegriniho sa však zvýšia aj tým, ako sa rozhodne volič Krisztiána Forróa. Bude zaujímavé sledovať, či sa do kampane napríklad nejakým spôsobom zapojí aj Viktor Orbán,“ uviedol. Krátko pred prvými voľbami sa Forró s Orbánom stretol práve kvôli prezidentským voľbám.

Podľa Cirnera je dnes situácia iná a nepredpokladá, že sa zopakuje scenár z roku 2019. „Je po pandémii, prebieha konflikt na Ukrajine, títo voliči zažili vlády po roku 2020 (predovšetkým tú Matovičovu) a sú väčšmi zradikalizovaní. Domnievam sa, že táto situácia sa nezopakuje v takej miere ako v roku 2019 a určite viac voličov Harabina pôjde voliť pre nich menšie zlo – Petra Pellegriniho. Naozaj to zatiaľ vyzerá pol na pol pre kandidátov v druhom kole, rozhodne mobilizácia oboch táborov a volebná účasť,“ dodal.

KDH: Pellegrini má dve tváre

KDH zopakovalo, že Korčoka jednoznačne podporuje aj v druhom kole prezidentských volieb a občanov vyzvali, aby prišli 6. apríla voliť. Kresťanskí demokrati zároveň vyzvali Pellegriniho, aby prestal s falošnou hrou na konzervatívca a útokmi na KDH. Líder KDH Milan Majerský vymenoval dôvody, prečo hnutie podporilo Korčoka.

KDH podporilo Korčoka
Video

„Je jediný relevantný kandidát, ktorý má jasno v otázke spravodlivého a právneho štátu. Je odborníkom, s dobrým menom doma i v zahraničí a svojím životom dokazuje všetkým svoje hodnoty. Navyše nemení názory, stojí si za svojim slovom a dodržiava a ctí si Ústavu SR. Nestraší dôchodcov ani si nezmyselne nevymýšľa ako to robí Peter Pellegrini v otázke vysielania vojsk na Ukrajinu,“ upozornil.

KDH odmieta Pellegriniho útoky, že hnutie si muselo vybrať medzi konzervatívnym a liberálnym kandidátom. „Pellegrini vie, že jeho hlasovanie za defacto registrované partnerstvá nie je konzervatívny postoj. Preto ho vyzývame, aby prestal s touto falošnou hrou na konzervatívca,“ reagoval Majerský a upozornil, že Pellegrini bude ako možný prezident len predĺženou rukou premiéra Fica.

KDH verí, že Korčok bude ako prezident pilierom chrániacim Slovensko pred medzinárodnou izoláciou a z jeho postojov bude vždy jasné, že patríme do EÚ a NATO. „Preto chcem poďakovať našim voličom, ktorí prišli voliť a vyzvať všetkých občanov, aby prišli k urnám aj v druhom kole,“ dodal Majerský.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024