Kto bude pravou rukou Pellegriniho v paláci? S Čaputovou úrad opúšťa aj hovorca a poradcovia

Líder Hlasu a bývalý predseda parlamentu Peter Pellegrini má dva mesiace na to, aby sa pripravil na výkon funkcie najvyššieho ústavného činiteľa. Súčasný aj budúci prezidentský tím by mal už v tejto chvíli spolupracovať na prevzatí úradu, príprave inaugurácie, ale aj najbližšieho programu nového prezidenta. Odborník na komunikáciu, protokol a etiketu Marek Trubač predpokladá, že prevzatie úradu bude mať hladký priebeh napriek rozdielnym politickým názorom. Ani jeden z prezidentov totiž nemal také silné stranícke väzby a tak musí okrem prebratia novej agendy riešiť aj odovzdanie tej straníckej. Pellegrini bude najbližšie dva mesiace tzv. nezamestnaným prezidentom. Ako prebieha odovzdanie a prebratie úradu? Môže si Pellegrini vziať do paláca aj svojho miláčika Geryho?

10.04.2024 06:00
volby debata markiza, Peter Pellegrini, Ivan... Foto: ,
Peter Pellegrini
debata (84)

Prvou najdôležitejšou udalosťou bude pre Pellegriniho inauguračný akt, nasleduje prvá zahraničná pracovná cesta a začiatkom júla ho čaká aj summit NATO vo Washingtone. Ešte predtým absolvuje aj oficiálne fotenie. Jeho „medziobdobie“ je charakteristické práve jeho silnými straníckymi väzbami. Končiaca hlava štátu Zuzana Čaputová je však pripravená spolupracovať.

Peter Pellegrini pre Pravdu: Budem sa snažiť do paláca pozývať aj nepriateľov a obrusovať hrany
Video
Zdroj: TV Pravda

Jedno meno by už Pellegrini mal mať

Jedno z najdôležitejších vecí je výber prezidentského tímu, ktorý bude Pellegriniho päť rokov obklopovať. Novozvolený prezident zatiaľ nevie, koho si so sebou do paláca vezme. „O tíme som ešte nerozmýšľal. Samozrejme, mám nejaký úzky okruh ľudí, ktorí so mnou pôjdu, čo sa týka fungovania úradu a prevzatia úradu ako takého. Širší tím poradcov a tak ďalej, na to máme ešte skoro viac ako dva mesiace, takže nad tým som nerozmýšľal,“ uviedol po zvolení pre Pravdu.

Peter Pellegrini, Čítajte viac Éra bez Pellegriniho. Čo spôsobí jeho odchod? Možné sú tri scenáre. Hlas je na politickom rázcestí

Podľa Trubača si treba uvedomiť, že Kancelária prezidenta SR má približne stovku zamestnancov a aj keď je to čo do počtu zamestnancov malý úrad, je to ústredný orgán štátu, ktorý riadi chod celej republiky. „Úrad kancelárie prezidenta bude fungovať ďalej so štátnymi zamestnancami – niektorí v štátnej, niektorí vo verejnej službe. Neznamená to, že keď odíde pani prezidentka, palác ostane prázdny,“ uviedol pre Pravdu.

Niektorí pracovníci vrátane poradcov však fungujú na dočasné zmluvy, teda v tomto prípade len počas „prezidentovania“ Zuzany Čaputovej. „Čiže automaticky so zaniknutím jej mandátu a funkcie končia vo svojej funkcii aj oni. Niektorí môžu odísť dobrovoľne a niektorí zistia, že ich miesto je inde,“ hovorí Trubač. Nie je však ničím výnimočným, že aj pri výmene čelných predstaviteľov ministerstiev, vlády či parlamentu sa menia najbližšie tímy spolupracovníkov. „Väčšinou je to vždy po vzájomnej dohode po vyhodnotení,“ uviedol odborník s tým, že väčšina zamestnancov zostáva.

Pellegrini ako predseda parlamentu skončil
Video
Zdroj: ta3, TV Pravda

Trubač pôsobil ako hovorca bývalého prezidenta Ivana Gapšaroviča a po jeho boku bol obe funkčné obdobia, teda desať rokov. „Keď pán Gašparovič nastúpili v roku 2004 do úradu, vymenili sa dvaja ľudia – vedúci Kancelárie prezidenta, akademik Milan Čič a hovorca, ktorým som sa stal ja. Ostal tam prakticky celý tím, ktorý predtým päť rokov pracoval pre pána prezidenta Schustera. Dokonca tam boli niektorí ešte z čias Michala Kováča,“ spomína. Politológ z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Miroslav Řádek predpokladá, že Pellegrini si už vyberá tím ľudí zameraných najmä na komunikáciu, ale aj právnikov, skúsených odborníkov na zahraničnú či európsku politiku či poradcov na tú domácu.

Pellegrini pre Pravdu po zvolení uviedol, že o svojom tíme a ďalších podrobnostiach bude priebežne informovať. Všetky zatiaľ považuje za predčasné. Od zvolenia šéfa Hlasu za prezidenta prešli necelé štyri dni. Podľa Trubača by však už teraz mal vedieť jednu vec – kto bude šéfom Kancelárie prezidenta SR, teda hlavným štatutárom a ľudovo povedané kancelárom. „Je to šéf celého úradu a prakticky pravá ruka hlavy štátu. Jeho funkcia nie je politická, ale je to funkcia hlavného úradníka Kancelárie prezidenta a je to človek, ktorý bude schvaľovať prijímanie nových zamestnancov a aj tých ďalších,“ vysvetlil.

Peter Pellegrini ako predseda parlamentu... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Peter Pellegrini, Peter Pellegrini ako predseda parlamentu skončil a mieri do paláca.

Medzi dôležité osoby okolo prezidenta patria riaditelia odborov vnútornej a zahraničnej politiky, náčelník vojenskej Kancelárie prezidenta, ktorý má na starosti právomoc, resp. riadenie a organizáciu toho, že sa Pellegrini stáva aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR. Budúci prezident si so sebou vezme aj svoj mediálny tím či sa stane jeho hovorkyňou Patrícia Medveď Macíková, ktorá je po jeho boku odkedy sa stal premiérom, je zatiaľ otázne. Súčasný hovorca prezidentky Čaputovej a jej mediálny tím odchádza z paláca spoločne s ňou.

K hlbším zmenám zrejme nedôjde

Protokolista nepredpokladá, že by po nástupe Pellegriniho prišlo k hĺbkovým zmenám napríklad na účtovníckom, mzdovom či hospodárskom oddelení či na odbore protokolu. Aktuálne sa podľa Trubača dá s dávkou humoru povedať, že máme momentálne „nezamestnaného prezidenta“. „Z ústavných dôvodov sa totiž musel vzdať poslaneckého mandátu a funkcie druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Má teda čas na to, aby si zorganizoval svoje stranícke veci,“ uviedol.

Kandidát na prezidenta SR a predseda strany...
Kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini po...
+41Peter Pellegrini počas predvolebnej debaty v...

Politológ z Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Marušiak na margo preberania úradu hovorí, že veľa bude závisieť, ako sa bude vyvíjať vzťah medzi odchádzajúcou a nastupujúcou hlavou štátu. „To znamená, či bude prebiehať proces odovzdávania agendy, či bude aparát prezidentskej kancelárie k dispozícii novozvolenému prezidentovi ešte pred nástupom do úradu. To závisí od končiacej prezidentky,“ myslí si.

Exprezident Andrej Kiska pre svojím nástupom do úradu nemal k dispozícii aparát a musel sa pripravovať na nástup do funkcie v hoteli Devín. „Bolo to naozaj nedôstojné, pretože síce nemusel byť svojmu predchodcovi sympatický, ale bol zvolený legálne, rovnako ako Gašparovič. Takže takých nepotrebných gest by sa mali odchádzajúci prezidenti pre budúcnosť vyvarovať a pokiaľ novozvolený prezident o takúto súčinnosť prejaví záujem, mali by byť ústretoví,“ hovorí Marušiak.

Prezidentka SR privítala na slávnostnom obede... Foto: Pravda, Ivan Majerský
čaputová, kiska, Schuster, gašparovič Prezidentka SR privítala na slávnostnom obede exprezidentov. Zľava Andrej Kiska, Rudolf Schuster, Zuzana Čaputová a Ivan Gašparovič.

Keď sa na prebratie úradu chystala súčasná prezidentka, jej tím spolupracoval s tímom exprezidenta Kisku. Hladký priebeh sa očakáva aj teraz. Podľa hovorcu prezidentky Martina Strižinca sa novozvolený prezident nemusí obávať komplikácií a dostane k dispozícii aj priestory v Prezidentskom paláci pre seba aj svoj tím. Viacerí bývalí prezidenti síce tiež pochádzali z prostredia politických stranách, no dané stranícke väzby na ich kariéru nemali taký zásadný vplyv ako v prípade Pellegriniho.

„Zuzana Čaputová sa funkcie v Progresívnom Slovensku vzdala ešte pred druhým kolom, v prípade Rudolfa Schustera a Ivana Gašparoviča ich strany nezohrávali podstatnejšiu rolu pri prezidentských voľbách a za víťazstvo vďačili podpore iných subjektov,“ uviedol Marušiak. Pellegrini tak okrem preberania novej agendy, bude musieť riešiť aj odovzdanie tej straníckej, vrátane výberu človeka, ktorý zasadne na predsednícku stoličku v Hlase.

Peter Pellegrini Čítajte viac Žezlo prevezme dočasne Žiga. Pellegrini mal čas, ale ústava nie. Funkcia šéfa NR SR aj mandát poslanca mu zanikli

Už pri zostavovaní Pellegriniho tímu – hovorcov, poradcov, prípadne vedúcich strategicky významných úsekov – sa podľa Marušiaka prejaví, ako si nový prezident predstavuje svoje pôsobenie. „Či bude len vykonávateľom vôle vládnej koalície, alebo sa bude snažiť vystupovať konsenzuálnejšie, samozrejme, pokiaľ bude mať o podobný konsenzus záujem aj druhá strana,“ skonštatoval politológ.

Řádek však neočakáva zásadnejšie zmeny. „Keď bol predsedom vlády, pôsobil na spoločných stretnutia s pani prezidentkou harmonicky. Predpokladám, že Peter Pellegrini odloží svoju radikálnejšiu rétoriku najmä spred druhého kola prezidentských volieb a bude používať viac frázy o spájaní spoločnosti a národnej hrdosti,“ hovorí s tým, že národná hrdosť bude mať viac rurálnu expresivitu, teda bude zameraná na vidiek, kým Čaputová sa zamerala na tzv. zelené témy.

Inaugurácia, summit aj výročie

Kým Čaputová začala ako končiaca prezidentka sériu rozlúčkových zahraničných ciest, Pellegrini sa tak musí pripravovať na prvé protokolárne kroky. Najdôležitejším aktom je jeho inaugurácia. „15. júna počnúc poludním, kedy zvony korunovačnej Katedrály svätého Martina odbijú 12. hodinu, bude hlavou štátu so všetkými tými záväzkami a povinnosťami, ktoré ho čakajú už od prvej sekundy. „Mnohé veci neriadi len prezident, ale práve aj Kancelária prezidenta SR,“ uviedol odborník na protokol.

Ďalej pôjde o prvú oficiálnu návštevu v Českej republike a už dnes sa pripravuje aj účasť hlavy štátu na summite NATO, ktorý sa bude konať už začiatkom júla vo Washingtone. „Všetko sú to veci, ktoré sa už teraz pripravujú ešte bez aktívnej účasti zvoleného prezidenta,“ uviedol Trubač. Okrem toho čaká Slovensko v auguste aj 80. výročie Slovenského národného povstania, ktorá sa bude niesť v duchu obrovských osláv, čo Pellegrini avizoval už počas predvolebných de­bát.

Politológ Řádek: Prečo vyhral Pellegrini a kde urobil Korčok chybu?
Video
Zdroj: TV Pravda

„Ozbrojené sily sa už teraz pripravujú na obrovskú oslavu a on ako hlava štátu a ešte tomu aj hlavný veliteľ Ozbrojených síl bude osláv účastný, čiže to sú mnohé už dopredu rozbehnuté aktivity, ktoré ho čakajú a o ktorých by už mal pomaličky vedieť a pomaly sa s nimi zoznamovať ešte pred inauguráciou,“ hovorí Trubač. Pokiaľ sa do paláca dostane niekto, kto predtým nemá veľké skúsenosti s výkonom politickej či inej ústavnej funkcie, čaká ho aj zoznamovanie sa s protokolom.

Trubač však pripomína, že túto časť by mohli v prípade Pellegriniho úplne vynechať. „Pán Pellegrini bol dvojnásobný predseda NR SR, niekoľkonásobný minister, štátny tajomník a premiér. Takíto ľudia už majú protokolárne náležitosti a diplomatické zvyklosti v krvi. Nemusíme sa báť, že by to bol človek neskúsený,“ uviedol s tým, že podobné by to bolo aj v prípade Ivana Korčoka. Ešte pred prebratím musí absolvovať fotenie oficiálneho portrétu. Všetkých prezidentov doteraz fotil fotograf Pavel Neubauer. Najviac vraj musel upravovať fotografiu Michala Kováča, ktorému vtedy nikto nepovedal, že má byť oholený. „Musel som ho potom oholiť na počítači,“ povedal pred piatimi rokmi, keď fotil prezidentku Čaputovú.

Odovzdanie kľúča, Gery a ďalšie zmeny

Pellegrini tak dostane aj „kľúče od paláca“. „Pri návšteve v deň inaugurácie si už nová hlava štátu symbolicky preberá v úvodzovkách kľúč od Grasalkovičovho paláca. Pán Pellegrini bol v budove paláca nespočetne veľakrát, takže mu to nebude cudzie,“ zhodnotil Truba. Cudzí mu na rozdiel od jeho predchodcov nebude ani vzťah s vládou. „Pellegrini môže momentálne opierať o parlamentnú väčšinu. Je vysoko pravdepodobné, že sa bude opierať o najbližších spolupracovníkov zo strany Hlas, a to tak v úrade, ako aj pri interakciách s parlamentom“ myslí si Marušiak.

„Hoci sa objavujú rozličné správy o osobných vzťahoch medzi ním a premiérom Ficom, nezdá sa, že by tento prezident predstavoval preňho problém, prípadne zdroj ohrozenia vo funkcii ako v prípade vzťahu Kováč – Mečiar. Samozrejme, politická realita na Slovensku aj v zahraničí sa vyvíja extrémne dynamicky, takže je ťažké robiť dlhodobé či strednodobé prognózy,“ uviedol politológ, podľa ktorého Pellegrini nevyužil šancu vystúpiť z tieňa svojho politického mentora a mentálne nikdy neodišiel zo Smeru. Na nasledujúcich päť rokov sa Pellegrini okrem iného odovzdá do rúk nepretržitej osobnej ochranky. „Už doživotne bude s niekým, kto bude za ním a pred ním chodiť. Takže to je ďalšia zmena. Strata akéhokoľvek súkromia a osobného života. Osobný život mať bude, ale musí sa naučiť žiť s ochrankou v pätách,“ hovorí Trubač.

Do paláca si plánuje vziať aj svojho miláčika Geryho. „Som rád, že nebude musieť nosiť žiadne tašky ani nič. Jednoducho, do prezidentského paláca sa príde poprechádzať. To trošku na odľahčenie,“ komentoval Pellegrini. Trubač pripomína, že v čase Gašparoviča behal po paláci Rexo. „Keď už bol pán prezident Gašparovič na sklonku svojho funkčného obdobia, dostal do daru šteniatko Rexa. Ten nám tam pobehoval a trošička aj pocikal koberec. Museli sme to tam spolu so sekretárkami vyčistiť,“ spomína Trubač s tým, že psíka má Gašparovič dodnes. V paláci však bol Rexo len raz, v deň, keď ho exprezidentovi darovali.

Za Kisku sa v paláci objavila kozička Božena, ktorá stále na mieste, kde sa menuje a odvoláva vláda. Kozička bola súčasťou kampane Človek v ohrození. „Myslím si, že Prezidentský palác je v prvom rade úrad a nie je to sídlo alebo súkromná rezidencia a myslím si, že aj ten populárny Gery, prvý pes republiky, nebude zrejme sídliť v Prezidentskom paláci. Možno že ho tam niekedy so sebou vezme pán prezident, ale určite si nemyslím, že je to miesto, kde by to zvieratko malo byť tak, ako v Bielom dome a pobehovať po schodoch,“ dodal Trubač.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #prezidentský palác