Pellegrinimu zablahoželal k zvoleniu aj Si. Fico dúfa, že bude ľudový prezident a ľavičiar

Petrovi Pellegrinimu zablahoželal k víťazstvu v prezidentských voľbách aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Zvolený prezident SR o tom informoval na sociálnej sieti. Premiér Robert Fico (Smer) by privítal, keby bol Peter Pellegrini ako prezident ľavičiarom, aby mohli pokračovať v sociálnej politike.

13.04.2024 16:13 , aktualizované: 19:13
Peter Pellegrini Foto: ,
Novozvolený prezident Peter Pellegrini
debata (12)

„Medzi gratuláciami mi prišla aj správa od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Súhlasím s prezidentom, že sa vzťahy medzi Slovenskom a Čínou v posledných rokoch dobre rozvíjajú a máme široký potenciál pre ďalšiu spoluprácu,“ uviedol Pellegrini.

Príchod budúceho prezidenta Pellegriniho
Video

Pellegrini sa za gratuláciu poďakoval a napísal, že sa teší na všetky príležitosti, ktoré po 75 rokoch od diplomatických stykov medzi Čínou a Slovenskom prídu.

Premiér Robert Fico (Smer) by privítal, keby bol Peter Pellegrini ako prezident ľavičiarom, aby mohli pokračovať v sociálnej politike. Povedal to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

O téme menovania šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) s Pellegrinim neplánuje hovoriť. Fico informoval, že Slovensko odmieta tzv. Migračný pakt EÚ. Deklaruje tiež, že s Európskou komisiou (EK) komunikuje denne v súvislosti s vyplácaním eurofondov.

Pellegrini, Čaputová Čítajte viac Pellegrini v paláci: Čaputová mu poskytne priestory skôr, ako si prevezme kľúč. Nový prezident môže zasiahnuť aj do inaugurácie, hovorí expert

Fico očakáva, že Pellegrini bude nadstranícky, ľudový prezident. „Jediné, čo by som privítal, keby mu jeho politické srdce búšilo doľava, aby sme mohli pokračovať v sociálnej politike a budovaní sociálneho štátu,“ povedal. Očakáva normálnu spoluprácu vlády a prezidenta. Nebude mu brať jeho právo veta, ak sa rozhodne vrátiť zákony naspäť do parlamentu.

Premiér sa spolieha, že Pellegrini bude ako hlava štátu chcieť robiť politiku na všetky štyri svetové strany. Dodal, že prezident zastupuje SR navonok, ale tempo v zahraničnej politike vždy udáva vláda.

Prezidentka Čaputová: Trestnú novelu som musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím
Video

Na Pellegriniho nebude „v žiadnom prípade“ tlačiť, aby vzal späť podania na Ústavný súd SR v súvislosti s Trestným zákonom. Na súd sa obrátila prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa Fica bude musieť vymenovanie šéfa SIS riešiť nový prezident. S Pellegrinim o tom hovoriť nebude. Myslí si, že kandidát vlády Pavol Gašpar spĺňa všetky podmienky.

Mária Kolíková Čítajte viac Pavol Gašpar vedie SIS nezákonne, tvrdí Kolíková. Podala podnet na generálnu prokuratúru
12 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Si Ťin-pching #Peter Pellegrini #prezidentské voľby 2024