Za nehodu na ponorke zatkli druhého námorníka

Z posádky ruskej jadrovej ponorky, na ktorej zahynulo dvadsať ľudí, zatkli počas pohrebu obetí druhého námorníka. Oznámili to ruské médiá.

14.11.2008 12:04
Ponorka Foto: ,
Ponorka typu Nerpa, na základe ktorej vyrobili Rusi ponorku na objednávku indického námorníctva.
debata

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že práve člen posádky, podľa médií námorník Dmitrij Grobov, spustil bez akejkoľvek príčiny protipožiarny systém. Tým zavinil smrť ľudí. Noviny však tento smer vyšetrovania spochybňujú. Hypotézy vyšetrovateľov pripočítavajú snahe nájsť „obetného baránka“ za nehodu, ktorá môže ovplyvniť vyhliadky na prenájom jadrovej ponorky Nerpa za ekvivalent takmer 15 miliárd korún Indii.

„Znepokojenie vyvoláva aj fakt, že vyšetrovatelia rýchlo našli vinníka tragédie,“ zapochyboval známy advokát Anatolij Kučerena." Pustiť freón do oddelenia s ľuďmi mohol buď idiot alebo sabotér," myslí si kapitán ponorky na dôchodku Nikolaj Markovcev. Podľa neho sa prejavuje „naša ruská tradícia nájsť obetného baránka. Štátu sa nehodí priznať, že máme problémy s technológiami a výrobou. Tým viac, keď sa zbraň vyváža.“

Na Grobova sa podľa denníka Izvestija „prišlo“ vďaka čiernej skrinke ponorky, ktorá zaznamenáva všetky pokyny. Systém sa pritom nespúšťa jedným povelom, ale treba ho opakovať „šesť až osemkrát“. Našťastie jedno z troch zariadení podľa denníka zlyhalo, inak by obetí mohlo byť o desiatky viac. Nezodpovedanou záhadou však podľa denníka zostáva, čo námorníka k spusteniu systému viedlo a prečo zásahu nepredchádzalo spustenie varovných sirén.

Podľa riaditeľa Amurských lodeníc, ktoré ponorku postavili sú všetky informácie predbežné, pretože nie sú hotové všetky expertízy.

debata chyba