Gymnázium Mercury dostalo ďalšie dve pokuty

Súkromné gymnázium Mercury na Zadunajskej ulici v bratislavskej Petržalke dostalo od stavebného úradu ďalšie dve pokuty za protizákonnú výstavbu a nerešpektovanie výzvy úradu na ukončenie stavebných prác. K prvej 100-tisícovej pokute za protizákonnú výstavbu oplotenia okolo plánovaného športového areálu tak škole pribudla 30-tisícová pokuta za výstavbu chodníka a 150-tisícová pokuta za neuposlúchnutie nariadenia stavebného úradu o pozastavení akýchkoľvek prác.

22.08.2007 11:51
Gymnázium Mercury Foto: ,
Okolo Gymnázia Mercury vyrastá vysoký múr.
debata

Podľa tlačového tajomníka petržalského miestneho úradu Ľubomíra Andrassyho by mala byť v najbližších dňoch uložená pokuta aj za práce spojené s protizákonnou výstavbou prístupovej komunikácie, o výške finančnej sankcie ešte starosta nerozhodol. Výstavbu v obytnej zóne sídliska aj naďalej kritizuje starosta, poslanci i dotknutí občania. „Poslanci zastávajú stále negatívny názor, keďže gymnázium ako vzdelávacia inštitúcia nerešpektuje zákon a porušuje všetky právne normy. Je smutné, že vedenie školy dáva deťom návod, ako obchádzať zákony,“ povedal Andrassy. Podľa neho sa starosta i miestna samospráva už niekoľkokrát pokúšali zorganizovať stretnutie s vedením gymnázia, zatiaľ však neúspešne. Ako posledné rokovanie tak zostáva stretnutie poslancov so zriaďovateľkou školy z mája tohto roka. „V záujme korektných vzťahov vtedy pani Barnovú vyzvali, aby škola ukončila všetky práce, ktoré sú v rozpore so zákonom. Napriek prísľubu škola vo výstavbe v lete pokračovala,“ konštatoval Andrassy.

Petržalka si pri rozhodovaní o ďalších krokoch počká aj na stanovisko magistrátu k výsledku prvostupňového súdu, na základe ktorého môže škola opäť preukázať vzťah k dotknutému pozemku. Súd totiž koncom júna rozhodol o tom, že vypovedanie krátkodobej nájomnej zmluvy na pozemky v okolí gymnázia zo strany mesta začiatkom júna 2006 je neplatné. Podľa starostu Milana Ftáčnika je v celej záležitosti ešte veľa otáznikov. „Škola má napríklad na časť pozemku nájomný vzťah na päť rokov, na väčšiu časť pozemku na 30 rokov. Gymnázium nás žiada o dodatočné povolenie jednej stavby,“ uviedol v júlovom rozhovore.

debata chyba