Zlatomoravská nemocnica má nového šéfa

Nemocnica v Zlatých Moravciach, ktorej zriaďovateľom je mesto, má po niekoľkých týždňoch nového šéfa. Mestskí poslanci sa nedokázali dohodnúť na odvolaní bývalej riaditeľky a nemocnici hrozilo, že neudrží potrebných lekárov. Nový riaditeľ sľubuje stabilizáciu, zachovanie všetkých oddelení.

21.11.2007 21:09
Nemocnica Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Nemocnica, ktorú v posledných týždňoch riadilo dočasné vedenie, mala problémy s udržaním lekárov a dokonca hrozilo, že bude musieť zatvoriť gynekologicko-pôrodnícke oddelenie.

Vyriešenie situácie po odchode riaditeľky Marty Eckhardtovej odďaľovali aj spory mestských poslancov s primátorkou. Zastupiteľstvo je niekoľko týždňov paralyzované a nedokáže sa takmer na ničom dohodnúť. Poslanci preto neboli schopní ani oficiálne odvolať odchádzajúcu riaditeľku a vymenovať nového riaditeľa. Podarilo sa to až na nedávnom mimoriadnom zastupiteľstve. "Verím, že to medziobdobie nemalo negatívny vplyv na lekársku starostlivosť, že to pacienti nepocítili,“ povedala primátorka Serafína Ostrihoňová.

Na svoju riaditeľskú stoličku si Imrich Tóth sadol pred dvoma dňami. "Som tu iba pár hodín. Momentálne si robím audit stavu, aký v nemocnici panuje. Až keď budem mať výsledky, môžem prijať konkrétne opatrenia,“ povedal Tóth, ktorého na miesto odporučila deväťčlenná komisia.

Podľa jeho slov prácu personálu negatívne ovplyvňovali rôzne fámy o rušení oddelení či dokonca celej nemocnice po tom, keď sa nedostala do zoznamu zariadení poskytujúcich minimálnu zdravotnícku starostlivosť. "V takomto ovzduší sa každému pracuje ťažko a ak má možnosť ísť pracovať do stabilnejšieho prostredia, tak ju využije. Lekári odchádzajú aj za lepším zárobkom. Ich práca síce nie je iba o peniazoch, ale ak v zahraničí dostanú päť- až šesťnásobok platu na Slovensku, je to veľká motivácia,“ hovorí Tóth.

Nový riaditeľ je však presvedčený, že sa mu nemocnicu podarí stabilizovať. "A to aj po personálnej, aj po ekonomickej stránke. V našej spádovej oblasti žije 45-tisíc ľudí, z ktorých to mnohí majú k najbližšej nemocnici viac ako 70 kilometrov,“ tvrdí Tóth. Ohrozené nie je ani gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. "Máme tu ročne 400 až 450 pôrodov, takže toto oddelenie má v rámci nemocnice svoje opodstatnenie,“ povedal.

debata chyba