Na papier z kopaníc píšu štátnici, rektori aj diplomati

V jedinej slovenskej manufaktúre na ručnú výrobu papiera je v týchto dňoch rušno. Manufaktúru Petrus v nádhernom prostredí senicko-myjavských kopaníc sprístupnili jej majitelia pre školské výlety. Školáci obdivujú starodávny spôsob výroby papiera, ba majú možnosť vyrobiť si ho aj vlastnými rukami. Po niekoľkodňovom sušení im ho firma pošle.

15.06.2009 10:23
exkurzia, výroba papieru, deti Foto:
Papierenský majster Miroslav Čmera ukazuje deťom manufaktúrnu výrobu papiera.
debata

S ručnou výrobou papiera začali v obci Prietrž po rozdelení Česko-Slovenska. Jediná fabrika tohto druhu zostala v Českej republike, preto sa partia ľudí okolo Márie Podhoranskej rozhodla skúsiť to aj na Slovensku. Prvý hárok sa vyrobili v posledný deň roku 1994. „Kedysi bolo na území Slovenska aj 150 papierní, boli pri každom väčšom meste. Postupne zanikali, niekde zostali zachované len v miestnych názvoch, napríklad v označení časti obce Častá-Papiernička,“ hovorí Podhoranská.

V manufaktúre Petrus vyrábajú papier tradičným, výhradne ručným spôsobom. Materiál na výrobu dovážajú zo zahraničia. „Ide o polotovar z jednoročných rastlín bavlny, konope alebo ľanu,“ vysvetľuje spolumajiteľka. Polotovar papierenský majster Miroslav Čmela pomelie, v kadi zmieša s vodou, nasleduje „čerpanie“ papierenskej hmoty na špeciálne sitá, odvlhčovanie a lisovanie hárkov za mokra. Za deň dokážu vyrobiť približne 500 hárkov papiera, každý z nich je neopakovateľný originál.

Po vylisovaní sa hárky približne tri dni sušia. Najväčší záujem je o biely a žltý papier, najväčšou atrakciou pre deti je možnosť pridať si do hmoty lúčne kvety. „Sú to obyčajné kvety nazbierané na lúke, ničím neupravované,“ vysvetľuje Čmela. Kvety po vylisovaní a vysušení zostanú súčasťou papiera. Aj keď deti sú z kvetinkového papiera nadšené, papierenský majster dokáže najviac oceniť biely ručne vyrobený papier. Práve na bielych hárkoch totiž najviac vidieť každú chybičku.

Ručne vyrábaný papier je všade na svete považovaný za znak dobrého vkusu a luxusu. Preto ho používajú štátnici na pamätné a reprezentatívne listiny, vedecké ustanovizne na diplomy, ale aj bohaté firmy na rôzne certifikáty. „Jedinou univerzitou na Slovensku, ktorá svoje diplomy vydáva výhradne na ručne vyrábanom papieri, je Univerzita Komenského. Papier od nás berú aj niektoré ministerstvá a pracoviská Slovenskej akadémie vied. Prezidentská kancelária nie, prekáža im vodoznak našej firmy na hárkoch papiera,“ konštatuje Podhoranská. Hárky bez vodoznaku, poznávacieho znaku manufaktúry, však z malej fabričky podľa jej slov vychádzať nebudú.

debata chyba