Stavbu sociálnej bytovky prešetruje polícia

Nájomníkov novej sociálnej bytovky v Hodejove v okrese Rimavská Sobota po nasťahovaní do bytov čakalo len sklamanie. Vytúžené bývanie má totiž ďaleko k štandardu. V dome popraskajú múry, na dverách netesnia zárubne a pravidelne vypadáva elektrina.

05.02.2012 19:23
Sociálna bytovka v Hodejove Foto:
Sociálna bytovka v Hodejove priniesla nájomníkom rozčarovanie. Praskajú na nej múry, dvere netesnia.
debata (1)

„Budova je v hroznom stave. Okolo dverí máme škáry, ktoré musíme upchávať handrami, inak by sme nemali šancu miestnosti vykúriť,“ hovorí jeden z nájomníkov Erik Oláh. Sociálna bytovka bola odovzdaná od užívania pred komunálnymi voľbami v novembri 2010.

Novozvolený starosta obce Štefan Illéš hovorí, že odvtedy, ako nastúpil do funkcie, upozorňoval dodávateľa stavby na všetky nedostatky. No ten odstránil iba časť z nich. „Zistili sme aj ďalšie vážne pochybenia. Niektoré veci neboli urobené podľa projektovej dokumentácie. Namiesto betónovej žumpy je oceľová cisterna z vagóna. Chýbajú parkoviská a studňa, ktoré tam mali byť,“ zdôrazňuje Illéš. Upozornil, že hlavným problémom sú najmä praskajúce múry a nedoliehajúce dve­re.

Na výstavbu bytovky použila dedina aj štátnu dotáciu. Jej vedenie má podozrenie, že mohlo dôjsť k podvodu a že so štátnou dotáciou nebolo naložené transparentne. Podalo preto podnet na políciu, ktorá už okolnosti výstavby prešetruje. Podľa krajskej policajnej hovorkyne Márie Faltániovej je prípad v štádiu vyšetrovania. „Čakáme na znalecké posudky,“ poznamenala Faltániová.

Stavba je v päťročnej záruke, bytovku stavala firma z Rimavskej Soboty. Jej majiteľ Tomáš Tankina sa k prípadu nechcel vyjadriť. „Urobíme tak až po tom, čo budeme mať v rukách posudok súdneho znalca,“ zdôraznil.

Bývalá starostka Hodejova Margita Zagyiová tvrdí, že prípadné nedostatky by mal v záruke dať do poriadku zhotoviteľ stavby. „V čase kolaudácie však viditeľné neboli,“ zdôrazňuje. O nesúladoch s projektom, na ktoré upozorňuje súčasný starosta Illéš, nevie prednostka Krajského stavebného úradu v Banskej Bystrici Miroslava Valková.

„Prípad poznám. Všetky zmeny v projekte však boli robené so súhlasom projektanta,“ poznamenala. Podľa jej názoru nemohlo dôjsť ani k plytvaniu štátnymi prostriedkami, pretože každú faktúru stavebný úrad riadne odsúhlasil. „Čo sa týka tých prasklín a stavebných nedostatkov, na miesto sa pôjdeme pozrieť a požiadame o vykonanie štátneho stavebného dozoru,“ dodala Valková.

Starosta Illéš sa bojí, že kým sa veci prešetria, bytovka bude v havarijnom stave. „Kam by sme nájomníkov potom presťahovali, to naozaj neviem,“ obáva sa najhoršieho.

Náklady na stavbu dosiahli 173-tisíc eur, z toho takmer 130-tisícovou sumou prispel štát z fondu rozvoja bývania. Obec stavbu dofinancovala úverom vo výške 17-tisíc eur, zvyšné náklady si odpracovali súčasní nájomníci.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba