Ničitelia plastiky v Dúbravke nedostanú žiadnu pokutu

Za nedávne zbúranie umeleckého diela na fasáde objektu na ulici Schneidera-Trnavského v bratislavskej Dúbravke nebude uložená pokuta. Pre TASR to uviedla vedúca tamojšieho stavebného úradu Ľubica Vladovičová.

19.08.2013 13:00
brest, plastika Foto:
Reliéfna keramická stena znázorňujúca brest, ktorá bola na budove niekdajších potravín Brestovka v bratislavskej Dúbravke, je už minulosťou.
debata (6)

„V paragrafoch stavebného zákona nie je napísané, že pokuta sa uloží, ak niekto odstráni umelecké dielo. Zákon nerieši umelecké dielo,“ zdôvodnila Vadovičová. Podľa nej stavebník v projektovej dokumentácii na rekonštrukciu neuviedol informáciu o umeleckom diele.

Na budove, ktorú Dúbravčania dlhodobo poznajú pod názvom Brestovka, bol keramický reliéf od roku 1976 na ploche 4,57×2,9 metra a so 14 centimetrovou výškou reliéfu. Autormi neprovokujúceho, ideologicky nezávadného a vkusného umeleckého diela sú výtvarníci Anna a Anton Galkovci. Reliéf bol v dobrom stave a k jeho zničeniu došlo 28. mája, keď ho dvaja robotníci niekoľko hodín búrali veľkými kladivami.

Robotníci sa do reliéfnej keramickej steny na... Foto: Branislav Bibel
zničená plastika Robotníci sa do reliéfnej keramickej steny na budove niekdajších potravín Brestovka v bratislavskej Dúbravke pustili kladivami.

Podľa stavebného úradu dôvodom bola rekonštrukcia vnútorných priestorov objektu. Okrem toho, že vlastne bola zbúraná časť vonkajšej steny s umeleckým dielom, je zarážajúca aj skutočnosť využitia obnoveného priestoru, keďže v ňom otvorená predajňa potravín je iba na ľavej strane budovy. Mnohí Dúbravčania nechápu, prečo bolo zlikvidované umelecké dielo kvôli novému vstupu do predajne, keď doteraz je k dispozícii vchod na pravej strane objektu, kde sa rekonštrukcia ani neuskutočnila. Myslia si, že nová, zmenšená predajňa mohla byť na pravej strane a neporušený reliéf naďalej mohol zdobiť fasádu. Súčasný stav takto čiastočne rekonštruovaného objektu nevyzerá príliš vábne, keď jeho pravá časť chátra.

„Bolo to jediné sochárske dielo na verejnom priestranstve od akademických maliarov manželov Galkovcov,“ povedal pre TASR Roman Popelár, ktorý so Sabinou Jankovičovou je autor tohtoročnej päťzväzkovej publikácie Sochárske diela na území Bratislavy 19452012. Podľa tohto v hlavnom meste vôbec prvýkrát urobeného kompletného súpisu umeleckých diel na verejných priestranstvách ich Dúbravka mala 23. Teraz už má o jedno menej.

Tento súpis bol vydaný na základe podobne zbúranej sochy pri výstavbe objektu spoločnosťou Lidl v roku 2011, aby nevedomosť o kultúrnom dedičstve sa odstránila a nedochádzalo k svojvoľnej likvidácii umeleckých diel. „Po zlikvidovaní sochy na základe medializácie sa vytvoril určitý nátlak. Výsledkom je pozitívny precedens, že spoločnosť Lidl sa stala sponzorom niekoľkomesačného výskumu tohto súpisu, z ktorého je kniha“ uviedla Jankovičová.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #plastika #zbúranie plastiky #Dúbravka