Parkovacie karty nahradia v Starom Meste nálepky

Vodiči v bratislavskom Starom Meste už na parkovanie v uliciach nebudú používať parkovacie karty ale nálepky. Mestská časť chce takto predísť falšovaniu i strácaniu rezidentských parkovacích kariet, ale doklad aj inovovať. Vodiči si karty za nálepky budú môcť zamieňať približne od polovice novembra.

29.10.2013 15:09
Parkovanie, Bratislava Foto:
Ilustračné foto
debata

„Parkovacie nálepky budú jednak lepšie zabezpečené proti falšovaniu a taktiež predídeme situáciám, ktoré sa stávali v minulosti. Hoci mali vodiči platnú parkovaciu kartu, nebola vo vozidle umiestnená na dobre viditeľnom mieste, alebo ju stratili, či zabudli. V prípade nálepiek sa takéto situácie nebudú stávať,“ vysvetlila staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová. Priblížila, že dnes vodičom často parkovacia karta v aute zapadne alebo ju za sklom nevidieť a občania potom zvyknú upozorniť mestskú políciu, ktorá dá vodičom papuču. „Následne sa zistí, že vodiči vlastne platnú parkovaciu kartu majú.“

Nové parkovacie nálepky by mali byť vydávané asi od polovice novembra. Pravidlá vydávania sa nezmenia. „Vodiči teda budú musieť prísť s platným občianskym preukazom, s technickým preukazom a zaplatiť poplatok za vydanie karty vo výške 10 eur,“ vysvetlila hovorkyňa. Jediná zmena sa bude týkať vodičov, ktorí jazdia na služobných autách. Podľa hovorkyne musia priniesť doklad, že na vozidlo prispievajú, resp. že odvádzajú nejaké percento z jeho obstarávacej ceny. Takýto doklad musia preukázať pracovníčke, ktorá kartu vydáva.

Nálepka bude rovnako obsahovať aj zašifrovaný kód ako ochrana proti falšovaniu. „Ak policajt bude mať aplikáciu vo svojom kontrolnom zariadení a zameria ho na nálepku, z kódu zistí údaje ako napríklad ŠPZ vozidla, dátum platnosti aj číslo nálepky. Doteraz bola karta kontrolovateľná len vizuálne,“ porovnala hovorkyňa.

Výmena parkovacej karty za nálepku nie je zatiaľ povinná, platnosť všetkých kariet však podľa Obuchovej končí v januári 2014. „To znamená, že od tohto momentu už budú vodiči povinní si vybaviť parkovaciu nálepku. Bude to aj akýsi kontrolný systém. Ak bude mať teda niekto vo februári parkovaciu kartu, budeme vedieť, že už nie je platná,“ doplnila. V mestskej časti je dnes vydaných asi 7-tisíc parkovacích kariet.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vodič #Staré mesto #parkovacie karty #nálepky