Legendárnu Zelenú žabu podporili tisícky ľudí

Petíciu na podporu obnovy legendárneho kúpaliska Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach podpísalo za mesiac 7 542 ľudí.

04.06.2014 13:23
kúpalisko Zelená žaba, Trenčianske Teplice Foto: ,
Súčasný stav kedysi legendárneho kápaliska Zelená žaba.
debata

Členky petičného výboru ju odovzdali Pamiatkovému úradu Slovenskej republiky. Práve pamiatkari môžu podľa nich ohroziť plánovanú rekonštrukciu, do ktorej chce investor vložiť šesť miliónov eur.

"Niet väčšieho dôkazu, že táto obnova kúpaliska je vo verejnom záujme ľudí, čo tu žijú a čo chodia do Trenčianskych Teplíc. Tento areál chátra už štrnásť rokov a reálne hrozí, že ak nedôjde k dohode s pamiatkarmi, zostane chátrať navždy,“ povedal o petícii primátor Štefan Škultéty.

Rekonštrukcia kúpaliska vyvolala spor medzi trenčianskymi pamiatkarmi a investorom, ktorý chcel do obnovy Zelenej žaby investovať šesť miliónov eur. Krajský pamiatkový úrad vydal stanovisko, v ktorom trvá na zachovaní pôvodných výsuvných drevených zasklených častí so zdvíhacím mechanizmom a vstupnej časti kovových zasklených stien národnej kultúrnej pamiatky. To však investor, ktorým sú Kúpele Zelená žaba, odmieta. Tvrdí, že objekt by po rekonštrukcii nespĺňal bezpečnostné a hygienické normy a jeho prevádzka by bola stratová. Hrozí, že v takomto prípade od investície odstúpi. Stanovisko odbornej verejnosti Pravda priblížila v článu architekta Martina Zaičeka Zelená žaba presahuje hranice Slovenska.

"Nedopustime, aby bol investor nútený pre úradnícke rozhodnutia od plánovanej rekonštrukcie odstúpiť a finančné prostriedky preinvestoval inde, kde si jeho snahu budú vážiť. Sme presvedčení, že dnes je ešte jedinečná, ale zároveň aj posledná šanca, ako tento chátrajúci a zdevastovaný areál opätovne sfunkčniť a sprístupniť širokej verejnosti,“ píše sa v petícii, pod ktorou sú tisícky podpisov.

Kúpele Zelená žaba sa v záležitosti obrátili aj na ministra kultúry Mareka Maďariča. Podľa hovorcu ministerstva Jozefa Bednára však problematika spadá do kompetencie Krajského pamiatkového úradu. Ak vlastník národnej kultúrnej pamiatky nesúhlasí s podmienkami obnovy tak, ako rozhodli krajskí pamiatkari, môže podľa neho požiadať o preskúmanie rozhodnutia Pamiatkový úrad SR.

Zelená žaba chátra od roku 2001, keď praskol bazén. Stavbu kúpaliska navrhol v 30. rokoch minulého storočia český architekt Bohuslav Fuchs v duchu medzivojnovej architektúry. Zakomponoval ho na vrch nad Trenčianskymi Teplicami. Bazén je vytesaný do skaly. Zelená žaba je jedno z dvoch kúpalísk na území Slovenska, ktoré sú pre významné architektonicko-historické hodnoty zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR.

debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #kúpalisko Zelená žaba