Napätie medzi rodičmi a Banskou Bystricou pokračuje

Nespokojnosť rodičov s náhlym zrušením dvoch základných škôl v Banskej Bystrici neutícha. Mestu vyčítajú, že nemá vôbec vyriešené, kam žiakov z nich umiestni. Tvrdia tiež, že radnica ich tlačí do prehlasovania detí do iných škôl napriek tomu, že nie je jasné, či k zrušeniu ohrozených škôl k septembru tohto roka napokon dôjde.

06.06.2014 14:00
škola, banská bystrica, Foto: ,
Rodičia detí zo Základnej školy J. Bakossa sa naďalej bojujú za jej záchranu.
debata

„Škola ešte nie je zrušená a mesto tlačí rodičov, aby podpisovali prestup do iných škôl. Robí to preto, lebo k žiadosti o vyradenie zo siete potrebuje preukázať aj zabezpečenie rozmiestnenia žiakov, ktoré nemá vyriešené,“ uviedla Marica Koreňová, členka rodičovskej rady Základnej školy Jána Bakossa, kde chodí vyše 250 detí.

Andrea Súľovcová, ktorá má v tejto škole dve deti a zapísaného budúceho prváka, hovorí, že školy, ktoré im mesto navrhuje, sú z hľadiska vzdialenosti a dostupnosti MHD pre väčšinu rodičov nevyhovujúce. „V jednej mi navyše povedali, že staršie deti mi vezmú, prváka nie, v druhej zase naopak. Nechcem, aby chodili do rôznych škôl a ako rodič si tiež mám právo aj školu vybrať,“ povedala.

Rodičia trvajú na tom, že zrušenie školy nie je opodstatnené, je plne obsadená a je jediná v tejto časti mesta. Napadli rozhodnutie mestských poslancov na prokuratúre, pokračujú v petícii za jej záchranu, aktuálne majú zhruba 6 300 podpisov, a chcú sa stretnúť aj s ministrom školstva. Veria, že situáciu sa im podarí zvrátiť.

Mesto svoj postoj zmeniť nehodlá a tvrdí, že umiestnenie žiakov má zabezpečené. Podľa vedúceho školského úradu Tibora Maťaša škola na Triede SNP môže prijať osem kompletných tried aj s učiteľmi, škola v Radvani takisto, Pieninská a Sitnianska po dve. Pripustil, že s dopĺňaním tried o jednotlivých žiakov môže byť problém. Dodal tiež, že jeden štvrtý ročník a jeden ôsmy z Bakossovej, kde majú dokopy 14 tried, sa už dohodol na presune celej triedy do školy na Triede SNP. Potvrdili to aj rodičia, ale s tým, že iba v prípade, keď ich škola bude s definitívnou platnosťou zrušená.

Primátor Peter Gogola si stojí za tým, že zrušenie škôl bolo dobrým rozhodnutím, pretože umožní rekonštrukciu ďalších siedmich. V oboch ohrozených školách je dokopy bezmála 280 detí, aj po ich umiestnení do iných zostane podľa neho v mestských školách viac ako 500 voľných miest.

Zrušenie práve ZŠ J. Bakossa mesto zdôvodňuje ekonomikou. Podľa Maťaša náklady v nej na jedného žiaka sú 2 400 eur, pričom v iných školách v tomto obvode dosahujú 1 800 eur. Škola je síce priestorovo využitá, priemer na triedu však dosahuje len 18 žiakov, inde nad dvadsať. Riaditeľka školy Margita Karaková však argumentuje, že ide o čísla spred dvoch rokov, ktoré nezohľadňujú vnútornú racionalizáciu, pričom najmä v poslednom roku znížili počet učiteľov a zostávajúci sú už dávnejšie na základných platoch.

Na otázku, či podanie rodičov na prokuratúru môže oddialiť zrušenie školy, Gogola odpovedal, že si počká na jej vyjadrenie. Všetko sa podľa neho uskutočnilo v súlade so zákonom a uznesenie, prijaté poslancami, považuje za právoplatné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #rodičia