Novým šéfom bratislavského magistrátu je Martin Maruška

Novým riaditeľom bratislavského magistrátu sa stane Martin Maruška, ktorý v minulosti pôsobil ako hovorca bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu

11.12.2014 13:14 , aktualizované: 15:50
debata (1)

Meno nového šéfa magistrátu potvrdil vo štvrtok primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Maruška na poste vystrieda Rastislava Gajarského, ktorý šéfoval magistrátu v uplynulom volebnom období.

Okrem Marušku príde s Nesrovnalom na magistrát i nový šéf tlačového oddelenia mesta, ktorým sa stane Radovan Choleva. Ten v minulosti pracoval ako poradca starostky Tatiany Rosovej, istý čas pôsobil aj ako šéf tlačového oddelenia SDKÚ-DS. Hovorkyňou nového primátora bude Ivana Skokanová, ktorá s Nesrovnalom spolupracovala aj počas volebnej kampane. Sekretariát primátora Bratislavy bude viesť Anna Marušicová. „Chcem, aby prišli so mnou ľudia, ktorým dôverujem, ktorí pracovali a pomáhali mi v kampani, kde sa vybudoval aj ten vzťah dôvery,“ povedal Nesrovnal na brífingu po slávnostnej časti ustanovujúceho zasadnutia mestského zastupiteľstva. Ako dodal, na magistrát neprichádza robiť plošné personálne zemetrasenie. „Ponuku dostane každý a budem rád, ak ju ľudia využijú,“ povedal nový primátor.

Primátor Nesrovnal zatiaľ konkrétne nehovoril o tom, koho vymenuje za viceprimátorov. Hovorí, že už o niektorých menách rozmýšľal, ale podľa zákona má na rozhodnutie 60 dní. „Väčšiu časť tejto lehoty použijem. Chcem spolupracovať s ľuďmi, o ktorých sa môžem oprieť, ktorým dôverujem,“ povedal Nesrovnal. Doterajší primátor Milan Ftáčnik mal troch námestníkov. Prvou Ftáčnikovou námestníčkou bola Viera Kimerlingová, primátora zastupovala aj Petra Nagyová Džerengová. K dvom dámam v posledný deň roka 2012 pribudol ako tretí viceprimátor Ján Budaj.

Mesačný plat nového primátora Nesrovnala je 4 500 eur

Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal bude mesačne dostávať plat 4 503 eur. V pracovnej časti ustanovujúceho mestského zastupiteľstva to schválili bratislavskí mestskí poslanci. Nesrovnal bude poberať rovnaký plat, ako poberal bývalý primátor Milan Ftáčnik.

Podľa predkladateľa materiálu Jozefa Uhlera nový primátor preberá mesto tak, ako ho Ftáčnik zanechal a mal by preto začať na rovnakom plate.

Výška stanoveného platu pre primátora sa však nezdala novému poslancovi mestského zastupiteľstva Milanovi Vetrákovi, ktorý bol ako jediný zo 42 poslancov proti. Podľa poslanca sa totiž zvýšenia platu či odmeny nedávajú hneď od prvého dňa, ale až po istom čas. „Vadí mi, že od prvého dňa, keď ešte nevieme, ako sa bude primátor vo funkcii správať, mu budeme dávať odmenu,“ obhajoval svoj názor poslanec Vetrák. Ako dodal, primátorovi zo zákona patrí minimálna mesačná mzda 2 950 eur.

Primátorov plat sa vypočítava súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a príslušného násobku, zvýšený maximálne o 70 percent. Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za rok 2013 je 824 eur a plat primátora Bratislavy patrí do deviatej platovej skupiny podľa počtu obyvateľov s násobkom 3,58.

V mestskom zastupiteľstve bude aj naďalej desať komisií

V zastupiteľstve hlavného mesta Bratislavy bude pôsobiť aj naďalej desať komisií. Schválili to vo štvrtok v pracovnej časti ustanovujúceho zastupiteľstva bratislavskí mestskí poslanci a v tajnom hlasovaní zvolili ich predsedov. Komisie pôsobia ako stále alebo dočasné poradné či kontrolné orgány zastupiteľstva hlavného mesta.

Predsedom Komisie finančnej stratégie a pre správu a podnikanie s majetkom mesta sa stal poslanec Ján Budaj. Komisii územného plánovania, životného prostredia a výstavby bude šéfovať Radovan Jenčík. Predsedom Komisie dopravy a informačných systémov sa stal Jozef Uhler, ktorý komisii šéfoval aj v uplynulom volebnom období.

Komisiu pre školstvo, vzdelávanie a šport bude viesť Rastislav Žitný. Aktivistka a teraz už aj bratislavská mestská poslankyňa Katarína Šimončičová bude šéfovať Komisii kultúry a ochrany historických pamiatok.

Komisiu sociálnych vecí, zdravotníctva a rozvoja bývania bude v tomto volebnom období viesť Lucia Štasselová. Komisii pre ochranu verejného poriadku bude šéfovať jej doterajšia predsedníčka Ľudmila Farkašovská.

Na čele Komisie pre cestovný ruch a medzinárodnú spoluprácu bude stáť Soňa Svoreňová. Komisii mandátovej bude šéfovať Marian Greksa a predsedom Komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov mestského zastupiteľstiev sa stal Milan Vetrák.

Komisie mestského zastupiteľstva Bratislavy zriaďuje zastupiteľstvo hlavného mesta ako svoje stále alebo dočasné poradné, iniciatívne a kontrolné orgány. Komisie sú zložené z bratislavských mestských poslancov i neposlancov, ktorých volí a odvoláva mestské zastupiteľstvo.

Na čele každej komisie je predseda, ktorý je poslancom mestského zastupiteľstva. Predsedu volí a odvoláva mestské zastupiteľstvo v tajnom hlasovaní, okrem toho, keď sa funkcie vzdá predseda sám.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #Ivo Nesrovnal #bratislavský magistrát