Primátor Nitry Jozef Dvonč podá trestné oznámenie na RegioJet za ohováranie

Primátor Nitry Jozef Dvonč podá pre kampaň dopravcu RegioJet v pondelok na Okresnú prokuratúru v Nitre trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania.

04.01.2015 18:26
Jozef Dvonč Foto: ,
Nitriansky primátor Jozef Dvonč chce podať na RegioJet trestné oznámenie za ohováranie.
debata (37)

Šéf nitrianskej radnice zároveň listom vyzve spoločnosť RegioJet a bilbordovú spoločnosť na odstránenie znevažujúcich bilbordov. „Súdnou cestou sa budem domáhať ochrany osobnosti, a tiež dobrého mena mesta Nitra,“ uviedol Dvonč.

Dopravná spoločnosť RegioJet podľa jeho slov rozbehla v týchto dňoch štvavú kampaň, ktorej súčasťou sa nepochopiteľne stali predstavitelia samosprávy vo vyššom územnom celku Nitra a mesta Nitra. „Ostro sa ohradzujeme voči údajom a skutočnostiam, uvedených v elektronických a printových médiách, a tiež na reklamných zariadeniach, ktoré sú nielen klamlivé a znevažujúce, ale vychádzajú z nezistených a nepotvrdených poznatkov, bez vecno-právneho základu. Je to kampaň namierená proti osobe predsedu VÚC a primátora Mesta Nitra, nakoľko tzv. oznamovateľ "RegioJet“, resp. „Jančura“ je v nepriamom vzťahu s týmito osobami," konštatoval Dvonč.

Mesto nedalo RegioJetu povolenie

V rámci správneho konania, vedeného príslušným samosprávnym krajom vo veci vydania licencie na zavedenie vnútroštátnej autobusovej linky, vydala aj Nitra stanovisko, ktoré nemalo podporný charakter v prospech žiadateľa. Dôvodom bolo najmä vydané stavebné povolenie na rekonštrukciu autobusovej stanice v Nitre, čo neumožňuje v nasledujúcich dvoch rokoch vybaviť na nástupištiach ďalšie spoje. Dvonč upozornil aj ďalšie zahustenie hlavných ťahov v meste, najmä Štúrovej a Cintorínskej ulice, čo by do istej miery znížilo životný štandard obyvateľov mesta.

RegioJet spustil bilbordovú kampaň aj v... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
RegioJet, bilbord RegioJet spustil bilbordovú kampaň aj v bratislavskom VÚC.

„Uvedený útok je súčasťou avizovanej kampane, ktorá je v súvislosti so spoločnosťou Regio Jet prezentovaná vo viacerých elektronických a printových médiách a jej súčasťou sa stali funkcionári samosprávy. Osobne si myslím, že ide o nový druh marketingu, ktorý by sa dal charakterizovať ako mediálne vydieranie v záujme získania licencie, čiže podnikateľského prospechu prostredníctvom vyvíjania tlaku v zaplatených reklamných článkoch a na bilbordoch,“ poznamenal primátor Nitry. Za 100-tisíc eur sa podľa neho dá aj napriek logickým argumentom vyvíjať tlak na vydanie licencie a manipulovať verejnú mienku vo svoj prospech. Aj preto podá na prokuratúru trestné oznámenie za ohováranie.

Jančura: Bolo to nezákonné

Vlakový dopravca RegioJet, člen holdingu Student Agency, koncom novembra 2015 dostal zamietavé stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) k žiadosti o vydanie licencie na prevádzku diaľkovej autobusovej linky Bratislava – Nitra – Banská Bystrica. Spoločnosť s týmto rozhodnutím nesúhlasí a odvolá sa proti nemu na ministerstvo dopravy. Vydanie licencie RegioJetu z príslušných krajov po opravenom stanovisku neodporučil iba Nitriansky kraj.

„Rozhodne nesúhlasíme s rozhodnutím Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý nám vydal nesúhlasné stanovisko k udeleniu licencie,“ reagoval v novembri majiteľ Student Agency Radim Jančura. RegioJet požiadal o licenciu ešte 27. augusta tohto roku, pričom uvedenú autobusovú linku chcel prevádzkovať bez dotácií za výrazne nižšiu cenu ako autobusové spoločnosti. „Tento postup vnímame ako nezákonný,“ uviedol Jančura s tým, že v súčasnosti pripravujú podklady na podanie odvolania na ministerstvo dopravy. RegioJet zároveň požiadal o licenciu na úrade Banskobystrického kraja a čaká na stanoviská dotknutých krajov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #RegioJet #Jozef Dvonč