Využíva Kotleba funkciu, aby si kúpil bager?

To, čo sa deje na banskobystrickom župnom úrade, už môže byť za hranou zákona. Prívrženci predsedu kraja Mariana Kotlebu, medzi nimi aj jeho podriadení, sa mu skladajú na bager. Ním chce upratať svoj súkromný pozemok.

02.02.2015 08:00
župní poslanci, Banská Bystrica Foto: ,
Sobotňajšie mimoriadne zasadnutie banskobystrických župných poslancov.
debata (13)

Pred krajskými poslancami to priznal samotný župan. I keď Kotleba tvrdí, že táto aktivita nesúvisí s jeho postom na kraji, polícia by mala podľa trestnej právničky preveriť, či takto nezneužíva funkciu.

Kotleba na sobotňajšom mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva povedal, že príspevky od ľudí považuje za dary. Niektorí zamestnanci mu posielajú na osobný účet časť platu, hovorí sa o 20 percentách. Peniaze použije na kúpu bagra, ktorým plánuje vyčistiť svoj pozemok pod nelegálnou rómskou osadou v Krásnohorskom Podhradí. Celkovo na upratanie potrebuje asi 50-tisíc eur, a tie podľa jeho slov nemá. „Tieto dary vnímam výlučne v súvislosti s touto mojou občianskou aktivitou. Nikdy som neprijal a ani som nemal v úmysle prijať dar v súvislosti s funkciou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja,“ vyhlásil Kotleba.

Prečítajte si glosu Martina Krna Bager.

Po zvolení za župana sa podľa poslankyne z klubu Smer – KDH Andrey Baníkovej už Kotleba nemôže považovať za občianskeho aktivistu. „Tu sa vedie diskusia, ktorú sa snaží zaviesť niekam úplne inam, ako je podstata problému, a to, že skutočne tie peňažné dary v čase výkonu svojej verejnej funkcie prijímal,“ povedala na zastupiteľstve. Dodala, že keby riešil svoje občianske aktivity cez občianske združenie, prípadne nadáciu, alebo by jeho sympatizanti posielali peniaze na účet jeho strany, bolo by to legálne. „Ale nie na osobný účet a v čase výkonu verejnej funkcie,“ zdôraznila.

„Orgány činné v trestnom konaní by mali minimálne preveriť, či naozaj nejde o trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa, napríklad v úmysle zadovážiť si prospech pre seba alebo v súvislosti s vykonávaním svojej právomoci spôsobom odporujúcim zákonu,“ reagovala na Kotlebove vyjadrenia odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Dodala, že verejný činiteľ by mal konať tak, ako to vyplýva z jeho funkcie, aj s presahom do určitých súkromných aktivít, a v takomto zmysle prehodnocovať svoje celkové konanie a výroky.

Kotleba vysvetľoval v sobotu poslancom podozrenia z porušenia zákona o konflikte záujmov. Podnety na neho podal zastupiteľstvu poslanec parlamentu Miroslav Beblavý. Jeden sa týka prijímania peňazí na súkromný účet aj od zamestnancov župného úradu. Druhý jeho biznisu, keď mal podnikať ešte aj v čase, keď už bol županom. Kotleba uviedol, že živnosť má pozastavenú od marca 2010.

Podnetmi sa zaoberala poslanecká komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Zasadala už v druhej polovici januára, županovi uložila, aby poslancom doručil písomné stanovisko k podnetom. V sobotu sa Kotleba snažil vyvrátiť podozrenia aj vlastnou prezentáciou. Tá bola tiež o tom, ako potrebuje bager. Zastupiteľstvo nakoniec poverilo komisiu, aby si vyžiadala Kotlebove bankové výpisy, potvrdenie zo živnostenského úradu. Na základe týchto dokumentov na ďalšom rokovaní poslanci rozhodnú, či župan porušil zákon o konflikte záujmov. Hrozí mu za to pokuta vo výške 18 mesačných platov.

Sobotňajšie rokovanie pripomínalo skôr míting politickej strany. Kotleba si za emotívnu prezentáciu, v ktorej si neodpustil útoky na adresu Rómov, vyslúžil od zhruba päťdesiatky svojich prívržencov, ktorí prišli ako verejnosť, opakovaný potlesk.

Pred časom župan tvrdil, že priaznivci podporujú finančne jeho politickú činnosť a stranu, pričom to robia dobrovoľne aj niektorí zamestnanci úradu. Poprel, že by si od nich peniaze vynucoval nátlakom a pod hrozbou vyhodenia z práce. Celou záležitosťou sa po vypuknutí kauzy začala zaoberať aj polícia. Tá by o vyšetrovaní mala viac povedať dnes.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #VÚC #Marian Kotleba