Dopravu na Orave odľahčí dočasný most

Uzavretý most na Orave, medzi Podbielom a Nižnou, by mal byť opäť prejazdný do konca týždňa. Ponad poškodený most, ktorý je významný pre tranzit do Poľska, postavia provizórne premostenie.

16.09.2015 07:54
orava, uzavretý most, kolaps, podbiel, cesta, Foto: ,
Most medzi Podbielom a Nižnou uzavreli pred týždňom.
debata (2)

Umožní však iba prejazd osobných áut, autobusov a vozidiel záchranárov. Kamionisti si na riešenie musia počkať minimálne do novembra. Starosta Nižnej Jaroslav Rosina priblížil, že náhradným riešením uzatvoreného mosta je ľahká konštrukcia, ktorou sa premostí súčasný most, čo by malo byť hotové do piatka.

„Už premostenie pre osobnú dopravu veľmi, veľmi pomôže občanom,“ uviedol po zasadnutí krízového štábu starosta Nižnej. Prvý kamión prišiel so súpravou ľahkej mostovej konštrukcie už v pondelok večer, pár hodín po rokovaní krízového štábu.

Nákladné vozidlá do 18 ton ešte budú musieť jazdiť po obchádzkovej trase cez horský priechod Príslop do Tvrdošína a Námestova. Ťažším kamiónom smerujúcim do Poľska polícia odporúča zvoliť iné trasy, napríklad cez Ružomberok, Poprad a Vyšný Komárnik alebo cez Púchov, Lysú pod Makytou a Vsetín.

Popri stavbe ľahkej konštrukcie sa súčasne pripraví aj riešenie pre tranzitnú nákladnú dopravu, je však časovo náročnejšie. „Zároveň sa bude navážať ťažká mostová súprava vedľa mosta a bude sa stavať približne dva mesiace. Po nej potom budú môcť jazdiť aj kamióny,“ načrtol riešenie starosta Nižnej. Materiál na most poskytne Správa štátnych hmotných rezerv podľa jej hovorkyne Marcely Zelinkovej bezodplatne.

Domáci vodiči začali jazdiť po poľných cestách,... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
orava, poľná cesta, obchádzka, uzavretý most, autá, Domáci vodiči začali jazdiť po poľných cestách, ktoré sú najkratšou možnou trasou medzi obcami.

Keď sa dobuduje ťažká mostová súprava a bude možné na ňu presunúť osobnú aj kamiónovú dopravu, začne sa samotná oprava poškodeného mosta. Keďže väčšina cestujúcich sa kvôli komplikovanej doprave presunula na železnicu, posilnil železničný prepravca lokálnu linku na 14-kilometrovej trati medzi Podbielom a Trstenou. Od stredy pridáva v pracovných dňoch osem vlakov a pôvodným spojom zvýši kapacitu.

„Takmer polovica pravidelných motorových vlakov bude zdvojená alebo posilnená, v každom pribudlo od 62 do 94 miest na sedenie. Kapacitu zvyšujeme postupne od začiatku mimoriadnej udalosti, ako sa zvyšuje záujem o cestovanie,“ povedal Igor Krško, riaditeľ Úseku prevádzky Železničnej spoločnosti Slovensko. Autobusový prepravca zabezpečí dopravu od dodatočných železničných spojov do obcí Zuberec, Habovka a Oravský Biely Potok a z nich.

Mimoriadna situácia, ktorú vyhlásili obce Podbiel a Nižná minulý týždeň, naďalej trvá a zrejme to tak bude až do úplnej opravy poškodeného mosta. Ten bol už dlhšie v zlom stave, statik minulý týždeň rozhodol o jeho uzavretí, pretože prasklo deväť z desiatich nosných trámov. Domáci začali jazdiť provizórnou obchádzkou cez poľnú cestu.

„Táto neoficiálna obchádzka nám síce ušetrí čas aj kilometre, ale to sa ani nedá nazvať cestou, veď je to hanba. A tí, čo dochádzajú za prácou, musia tadiaľ prechádzať každodenne,“ krúti hlavou Ľuboš z Trstenej.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Orava #Most