Strečno zatvoria v nedeľu na osem hodín

Cestu pod Strečnom v nedeľu znovu zatvoria. Tentoraz nie na tri, ale až na osem hodín. Skalný masív budú skúmať horolezci zavesení na lanách, čím sa môžu uvoľniť zvetrané časti a padnúť na vozovku, ktorá je priamo pod ním. Práce budú náročnejšie ako naposledy, keď do skaly montovali dilatometre, ktoré na dvoch miestach merajú odklon skál od masívu.

20.11.2015 17:00
10-strecno-4x Foto: ,
Dopravu v Strečne zastavia v nedeľu. Dôvodom je geologický prieskum brala, ktoré ohrozuje cestu.
debata (1)

Cestu pod Strečnom v nedeľu znovu zatvoria. Tentoraz nie na tri, ale až na osem hodín. Skalný masív budú skúmať horolezci zavesení na lanách, čím sa môžu uvoľniť zvetrané časti a padnúť na vozovku, ktorá je priamo pod ním. Práce budú náročnejšie ako naposledy, keď do skaly montovali dilatometre, ktoré na dvoch miestach merajú odklon skál od masívu.

Na brale, ktoré je 103 metrov nad cestou, budú šiesti horolezci robiť prieskum celých skalných blokov. „Práve preto, aby sme urýchlili tie práce, aj kvôli tomu, že sa blíži december, tak tam nasadzujeme dve partie po troch horolezcoch, s tým, že chceme skrátiť čas prieskumu,“ uviedol statik Peter Slašťan. Práce horolezcov už totiž limituje počasie a treba ich urýchliť. Robiť môžu, keď bude pršať či snežiť, zastaviť ich však môže mráz, na zľadovatených skalách by sa im šmýkalo.

V nedeľu bude hlavný severný ťah medzi východom a západom republiky uzavretý osem hodín s dvoma prestávkami, keď premávku uvoľnia. Dopravu polícia zastaví od 8. do 16. hodiny. „V tomto období budeme dvakrát uvoľňovať komunikáciu, od 10. hodiny a od 12.30. Aj po 16. hodine je možné predpokladať kolóny a bude nejaký čas trvať, kým sa rozpustia,“ uviedol prednosta Okresného úradu v Žiline Vladimír Macášek.

Uzávierka bude čiastočná s prestávkami na uvoľnenie kolón, pretože dopravu cez Strečno, kde denne prejde aj 30-tisíc vozidiel nie je možné úplne odstaviť. „Intenzita premávky je vysoká, to si nemôžeme dovoliť,“ potvrdil vedúci odboru cestnej dopravy Okresného úradu v Žiline Marián Vranka. Nedeľa patrí k dňom, keď je hustota premávky najnižšia.

Geologický prieskum v Strečne však treba urobiť, skala oproti minulým rokom ukázala väčšie posuny, asi o štyri milimetre. Preto tí, ktorí potrebujú cestovať na východ alebo na západ, urobia lepšie, ak pôjdu južnou trasou po R1. Regionálna doprava môže Strečno obísť cez Terchovú. Prevádzkovateľ prímestskej autobusovej dopravy upozorňuje, že v nedeľu nebudú medzi Žilinou a Strečnom premávať tri spoje. V prípade potreby budú mať záchranné zložky prejazd zabezpečený tak, že sa práce prerušia.

Prieskum mal pôvodne trvať osem dní, teraz sa predpokladá, že budú horolezci okrem tejto nedele potrebovať asi ešte dva dni. „Zámerne sme zvolili jeden deň, aby sa otestovalo, aká veľká plocha sa dá zmerať a zmonitorovať. V pondelok rozhodneme o ďalšej uzávere,“ dodal Macášek. Na základe meraní a prieskumu v skalách určia odborníci riešenia na zabezpečenie nebezpečného brala do konca tohto roka. Ukážu tiež, či bude stačiť vyše 900-tisíc eur, ktoré na sanáciu vyčlenila vláda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horolezci #cesta #Strečno #slovenskí horolezci