Odborník na energetiku má pomôcť Trnave s úsporami

Trnava bude mať vlastného energetického manažéra. Jeho prvou úlohou bude zmapovať súčasný stav mestských budov a zistiť, aká je ich spotreba. Na Slovensku by sa takíto ľudia hľadali ako ihla v kope sena, českí susedia sú v tejto oblasti napred.

17.06.2016 14:00
debata (1)

V Česku už existuje skupina samospráv, ktoré sa začali venovať energetickej úspore. Práve tam čerpá inšpiráciu trnavská samospráva, ktorá na mestskom úrade vytvorila od 1. apríla novú pracovnú pozíciu energetického manažéra. Podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča existuje vízia, aby sa Trnava stala energeticky sebestačnou. Hľadá preto odborníka, ktorý sa tomu bude systematicky venovať.

Jedno výberové konanie už prebehlo, no bolo neúspešné. „Prvou úlohou referenta bude monitorovanie systému v oblasti tepelnej energetiky na území mesta,“ uviedla Veronika Majtánová z referátu komunikácie. Mesto má vo svojej správe desiatky budov vrátane administratívnych budov či škôl.

Radnica očakáva, že energetický manažér pomôže plniť požiadavky Európskej únie v oblasti udržateľnej energie na úrovni mesta. Zachytiť by mal aj nové trendy v oblasti tepelnej energetiky. Mesto chce nakladať s energiami rozumne, a to aj vo vzťahu k ochrane životného prostredia.

Trnava sa onedlho stane členom Energy Cities. Ide o európsku asociáciu miest a obcí, ktoré presadzujú miestnu politiku udržateľného energetického rozvoja. Energetický manažér má byť v rámci nej kontaktnou osobou mesta.

Vzorom pre Trnavu je české mesto Litoměrice, ktoré pred dvomi rokmi spolu s ďalšími dvomi samosprávami a jednu mestskou častou založili Asociáciu energetických manažérov miest a obcí. Energetický manažér tu funguje od februára 2011. Podľa hovorkyne mesta Evy Břeňovej ide o funkciu, ktorá nemá vlastný odbor a ani k nej nepatria ďalší odborníci. S obsadením špecializovanej funkcie problém nemali.

„Jedným z podnetov bola požiadavka na vytvorenie a následné plnenie energetického plánu mesta, dosiahnutie požadovaných energetických úspor v objektoch vo vlastníctve mesta a realizácia súvisiacich projektov,“ priblížila Břeňová.

Energetický plán sa podľa jej slov darí napĺňať. Od roku 2012 sa mestu podarilo ušetriť asi 10 miliónov českých korún. „V roku 2014 dosiahla úspora energie asi štyri percentá oproti roku 2013, teda asi dva milióny korún v roku 2014,“ priblížila hovorkyňa 24-tisícového severočeského mesta. V roku 2030 by tak podľa energetického plánu mali Litoměřice ušetriť približne osem miliónov korún každý rok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #Trnava #energetika