Bratislavská vodárenská pripravila ceny pre obdobie 2017-2021

Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pripravila ceny pre regulačné obdobie 2017-2021. Od začiatku januára čakajú odberateľov spoločnosti zmeny.

07.12.2016 17:15
debata (2)

Ten občan, ktorý má záhradu alebo dom, a má prípojku vody a neodoberá ju, nemusí v súčasnosti nič platiť, keďže nemá žiadnu spotrebu. Od nového roka bude musieť zaplatiť za to, že má privedenú vodu. Spoločnosť pripravila v súlade s vyhláškou Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zavádzajúcu, tzv. dvojzložkovú cenu vodného a stočného. Dvojzložkovú cenu tvorí variabilná zložka (za množstvo dodanej vody a množstvo vyprodukovanej odpadovej vody) a fixná zložka (za služby súvisiace s pripojením).

BVS uvádza, že v súčasnosti je celková cena vodného 0,9359 eur za meter kubický bez DPH a stočného 0,9216 eur za meter kubický bez DPH. Pre nové regulačné obdobie spoločnosť stanovila variabilnú zložku ceny dodanej vody na 0,8455 eur za meter kubický bez DPH a cenu za odvádzanie a čistenie odpadovej vody na 0,8942 eur za meter kubický bez DPH. Fixnú zložku ceny za prevádzku distribučnej siete v závislosti od veľkosti vodomeru rozdelili do šiestich tarifných skupín, domácností sa budú týkať tarify T1 – T3. Dominantná časť obyvateľov, viac ako deväťdesiat percent všetkých odberných miest, spadá podľa BVS do skupiny T1. V nej je výška fixnej zložky na úrovni deväť eur bez DPH ročne za vodné a deväť eur bez DPH ročne za stočné. Ceny schválil ÚRSO koncom novembra tohto roka.

Náklady na prevádzku a údržbu sietí doteraz započítavali priamo do vodného a stočného. Klienti s reálnym odberom tak podľa BVS platili aj za klientov, ktorí síce majú k dispozícii vodovodnú sieť i kanalizáciu, no nevyužívajú ich alebo majú iba minimálny odber. Generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zsolt Lukáč tvrdí, že priemerná cena pre obyvateľa sa zvyšovať nebude.

Novou vyhláškou Úrad pre reguláciu sieťových odvetví definuje spravodlivejšie prerozdelenia nákladov medzi všetkých odberateľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #BVS