Vakcínami z lietadla budú na Liptove očkovať líšky proti besnote

Zhadzovať ich budú z lietadla z malej výšky nad terénom. Vynechajú územia s nadmorskou výškou nad 1 200 metrov, vodné plochy a obývané územia.

01.10.2017 09:30
debata (1)

Štátna veterinárna a potravinová správa SR uskutoční v okrese Liptovský Mikuláš od 2. do 16. októbra orálnu vakcináciu líšok proti besnote. Vakcíny budú zhadzovať z lietadla z malej výšky nad terénom.

Vynechajú územia s nadmorskou výškou nad 1 200 metrov, vodné plochy a obývané územia, informoval o tom riaditeľ liptovskomiku­lášskej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Ján Stupka.

Čiernohnedá návnada je granulovou potravou a líšky ju vyhľadajú aj vďaka pachu. Vo vnútri návnady je uložená plastiková tobolka s viacjazyčnou potlačou s varovaním. Obsah tobolky je jemne červenej farby. „Pre človeka je vakcinačná návnada pri bežnej manipulácii neškodná. Z bezpečnostného hľadiska a z dôvodu zabránenia prenosu ľudského pachu na návnadu odporúčame nedotýkať sa jej,“ upozorňuje Stupka. Ak sa obsah blistra dostane na sliznicu úst, nosa alebo očí človeka, podľa veterinárov je nutné okamžite vyhľadať lekárske ošetrenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #besnota #Liptov #líšky