Zákaz hazardu v Bratislave zatiaľ platí, súd pojednávanie odročil

Zákaz hazardu v hlavnom meste SR Bratislave zatiaľ platí. Krajský súd v Bratislave totiž súdne pojednávanie o hazarde odročil. Súd tak nerozhodol o návrhu krajskej prokuratúry o dočasnom pozastavení účinnosti všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zákaze hazardu. Ďalšie pojednávanie o hazarde v hlavnom meste bude 7. júna. Sudca poznamenal, že k pojednávaniu treba predložiť petíciu o zákaze hazardu v hlavnom meste i ďalšie spisy.

29.03.2018 13:12 , aktualizované: 14:50
hazard, hracie automaty, vyherne automaty Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Prokurátorka pred sudcami spomenula, že opakované hlasovanie o tej istej veci nie je podľa zákona možné. „Nesúhlasíme s tvrdením, že rokovací poriadok dovoľuje opakované hlasovanie o tej istej veci,“ dodala. Bratislavské mestské zastupiteľstvo totiž o zákaze hazardu v hlavnom meste hlasovalo dvakrát. Prvýkrát mestskí poslanci návrh o zákaze hazardu v meste neschválili, podarilo sa to až na druhýkrát. Právny zástupca bratislavského magistrátu pred sudcami žiadal žalobu v celom rozsahu zamietnuť.

Odročenie pojednávania potvrdil novinárom aj hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak s tým, že súd musí rozhodnúť o listine, ktorú mu doručili v stredu. Pojednávanie odročili pre žiadosť právneho zástupcu petičného výboru, aby sa jeho člen mohol zúčastniť na pojednávaní ako osoba zúčastnená na konaní. To musí súd posúdiť. „Toto rozhodnutie nám dáva nádej, že nakoniec právo zvíťazí, súd príjme naše argumenty a žalobe nevyhovie. Do prípravy petície, presadeniu VZN v zastupiteľstve sme vložili množstvo úsilia a verím, že nakoniec náš boj dovedieme do víťazného konca,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová dnes pred médiami uviedla, že tým, že rozhodnutie nepadlo, si je aj mesto vedomé, že konalo protiprávne a nemá na svojej strane zákon. „Preto dnes ráno rýchlo urobili túto obštrukciu, keď žiadajú, aby člen petičného výboru bol účastníkom sporu medzi mestom a prokuratúrou. Mesto iba naťahuje čas, aby naši podnikatelia nemohli legálne podnikať,“ dodala s tým, že rozsudku sa mesto bojí.

K 31. decembru 2017 stratilo podľa primátora platnosť viac ako štyridsať licencií na prevádzkovanie hazardných hier a hlavné mesto nevydáva žiadne ďalšie. Podľa primátora právomoci v oblasti kontroly prevádzok s hazardnými hrami od 1. januára tohto roka majú daňové úrady, colné úrady a Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky.

O tom, že približne tristo herní z hlavného mesta SR Bratislava zmizne, rozhodli bratislavskí mestskí poslanci vlani v marci. Poslanci vtedy na zasadnutí zastupiteľstva hlasovali o tom, či hazard z mesta úplne zmizne, alebo všetky herne v meste ostanú. Z tridsiatich prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu v meste 27 poslancov, zdržal sa jeden a dvaja nehlasovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #zákaz hazardu