Hrobku veľmoža sprístupnia v Poprade až o rok

Na sprístupnenie vzácnej hrobky germánskeho kniežaťa z prelomu 4. a 5. storočia si počkáme asi rok. Archeologický nález z Popradu - Matejoviec, ktorý bol objavený v roku 2006, je považovaný za jeden z najvýznamnejších u nás.

04.04.2018 16:00
debata (4)

Bude súčasťou novej expozície zrekonštruovaného Podtatranského múzea v Poprade, ktoré minulý týždeň otvorilo svoje brány po troch rokoch komplexnej rekonštrukcie. Vzácna hrobka v ňom zatiaľ chýba.

Vo vynovených priestoroch je aj päť miestností na prvom nadzemnom podlaží a jedna v suteréne vyčlenených na expozíciu veľmožovej hrobky. Na inštaláciu a prípravu treba ešte združiť financie. Riaditeľka Podtatranského múzea Magdaléna Bekessová hovorí, že presný termín ešte známy nie je, no malo by sa tak stať najneskôr v máji budúceho roku.

„Koncom mesiaca dôjde k pracovnému stretnutiu všetkých zainteresovaných strán zo Slovenska aj zahraničia, na ktorom sa bude hovoriť aj o termíne, kedy by mohla byť otvorená expozícia. Reálny je termín v budúcej turistickej sezóne,“ povedala Bekessová.

Vynovené múzeum v Poprade pred niekoľkými dňami... Foto: ARCHÍV PODTATRANSKÉHO MÚZEA V POPRADE
poprad, muzeum, Vynovené múzeum v Poprade pred niekoľkými dňami otvorilo svoje brány pre verejnosť.

Nález minimálne európskeho významu pozostáva z hrobky s nábytkom, drevených trámov, časti oblečenia, ležadiel, zo stola s okrúhlou drevenou doskou vyrezanou na ručnom sústruhu z jedného kusa dreva či z prívesku zhotoveného zo zlatej mince rímskeho cisára Valensa z roku 375. Celý nález vážil viac ako desať ton a jeho jednotlivé časti boli prevezené na preskúmanie a konzervovanie do moderných laboratórií v Schleswigu v severnom Nemecku. Práce stáli okolo milióna eur a väčšinu financovala nemecká strana.

Riaditeľka popradského múzea podotýka, že väčšina nálezu už bola zreštaurovaná a nachádza sa v priestoroch Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Nitre. V Nemecku zostáva dokončiť už len konzerváciu častí vonkajšej komory.

Už pred niekoľkými rokmi sa hovorilo, že vzácny objav spod Tatier bude môcť verejnosť časom obdivovať v Podtatranskom múzeu, keď bude zrekonštruované. To sa stalo realitou tesne pred veľkonočnými sviatkami. Podľa hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja Dáše Jeleňovej múzeum otvorilo svoje brány 28. marca po takmer troch rokoch rekonštrukčných prác.

„Prešovský samosprávny kraj vyčlenil na obnovu múzea 2,5 milióna eur. Z toho 2,2 milióna bolo investovaných v prvej etape prác, ďalších 215-tisíc eur bolo použitých na rekonštrukciu prác v druhej etape, ktorá sa realizovala vlani. Na zabezpečenie nových expozícií poskytol samosprávny kraj ďalších vyše 112-tisíc eur, sumou 50-tisíc eur prispelo aj mesto Poprad,“ dodala hovorkyňa.

Prešovský župan Milan Majerský zdôrazňuje, že ho teší možnosť prispieť k obnove inštitúcie, ktorá má vyše 130-ročnú históriu a je historickou pamäťou prešovského regiónu. „Verím, že nové priestory, exponáty, či zdigitalizované zbierkové predmety priblížia múzeum k moderným a návštevnícky vyhľadávaným kultúrnym inštitúciám 21. storočia,“ nádeja sa.

Okrem pôvodných expozícií sprístupnilo múzeum aj dve úplne nové stále expozície. Prvá – Poprad a okolie v zrkadle vekov prezentuje históriu osídlenia podtatranského regiónu od neandertálca po súčasnosť. Nechýbajú v nej exponáty z fondu archeológie, numizmatiky, etnografie, histórie, umenia alebo knižnice múzea. Obsahuje aj neandertálca z Gánoviec, výdrevu obetnej studne z Gánoviec z bronzovej doby či nineru, teda unikátny hudobný nástroj zo 17. storočia. Múzeum súčasne sprístupnilo výstavu s názvom Múzeum otvorené…, ktorá približuje doterajšie stavebné úpravy a obnovu budovy múzea.

Otvorenie Podtatranského múzea v Poprade.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #hrobka #archeologické nálezy #Podtatranské múzeum