Sanácia toxickej skládky vo Vrakuni by sa mala začať koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho

Sanácia toxickej skládky po Chemických závodoch Juraja Dimitrova (CHZJD) v bratislavskej Vrakuni by sa mohla začať koncom tohto alebo začiatkom budúceho roka, informoval hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Tomáš Ferenčák.

04.09.2018 16:30
vrakuňa, bratislava, skládka, toxická skládka Foto: ,
Pohľad na miesta v katastri MČ Vrakuňa, kde sa pod terénom ukrýva skládka nebezpečných odpadov po bývalých CHZJD.
debata (1)

„MŽP robí maximum pre čo možno najskoršie začatie sanačných prác vo Vrakuni,“ zdôraznil. Dodal, že nie všetky úkony sú v časovej réžii envirorezortu a do konaní môžu vstupovať ďalšie subjekty a jednotlivci, takže celý proces predchádzajúci samotnej sanácii sa tak môže predĺžiť.

Ako povedal Ferenčák, verejné obstarávanie sa skončilo a treba už len podpísať zmluvu, výsledky verejného obstarávanie ďalej nekomentoval. Pokračujú aj rokovania s vlastníkmi pozemkov, na ktorých sa uskutočnia sanačné práce. V súčasnosti sa končí 90-dňová lehota potrebná na nájdenie dohody s vlastníkmi predtým, než štát môže pristúpiť k dočasnému obmedzeniu vlastníctva. Parlament tento rok schválil novelu zákona o environmentálnych záťažiach, ktorá umožňuje obmedziť vlastnícke práva v prípade, že zlyhajú všetky ostatné spôsoby, ako získať súhlas vlastníkov pozemkov.

„Pripomíname, že inštitút vyvlastnenia chceme využívať len v krajných prípadoch. Ide o akúsi poistku, keď už nebude existovať žiadna iná cesta, ako dospieť k dohode s vlastníkmi pozemkov, na ktorých sa má sanácia envirozáťaže vykonať, ako to je v prípade bratislavskej Vrakune,“ vyhlásil Ferenčák. Zároveň vyjadril presvedčenie, že nikto nemá záujem „účelovo brzdiť úspešne rozbehnutý, odborníkmi navrhnutý a schválený proces“.

Minister životného prostredia László Sólymos ešte vo februári informoval, že v bratislavskej Vrakuni sa envirorezort nedokázal dohodnúť so štyrmi zo 16 vlastníkov takýchto pozemkov. Práve z tohto dôvodu šéf envirorezortu presadil legislatívu, ktorá umožní postupovať pri riešení starých záťaží efektívnejšie. „Od novembra 2017 stojíme na mieste. Len pre nereálne očakávania niekoľkých vlastníkov pozemkov,“ vysvetlil vtedy Sólymos.

Chemická skládka z bývalých Chemických závodov Juraja Dimitrova sa nachádza na rozhraní mestských častí Bratislava – Ružinov a Vrakuňa na ploche cca 4,65 hektára. V rokoch 1966–1980 tu uložili viac ako 100-tisíc kubických metrov odpadu bez vybudovania nepriepustných tesniacich prvkov. Náklady na sanáciu skládky sa odhadujú na viac ako 30 miliónov eur, konečnú sumu ale určí verejné obstarávanie. Na sanáciu majú použiť metódu enkapsulácie, ktorou obsah skládky izolujú od okolitého prostredia. Súčasťou sanácie bude aj čerpanie a čistenie kontaminovaných podzemných vôd v okolí skládky. Analýza vzoriek zo studní v okolí skládky totiž preukázala kontamináciu vody gumárenskými chemikáliami a pesticídmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #CHZJD