Bratislava si pripomínala storočnicu vzniku Československa

V predvečer jednorázového štátneho sviatku venovaného vzniku Československej republiky sa v Bratislave konalo niekoľko pietnych aktov pri pomníkoch viacerých historických osobností a pribudli aj tri nové pamätné tabule.

29.10.2018 22:00
Vence, kvety, pomník, M. R. Štefánik Foto: ,
Vence pri pomníku M.R.Štefánika v Bratislave.
debata

Ešte pred odchodom na oslavy 100. výročia založenia spoločného štátu Čechov a Slovákov do Prahy v nedeľu ráno prezident Andrej Kiska a predseda Národnej rady SR Andrej Danko položili vence k Pamätníku Milana Rastislava Štefánika na rovnomennom námestí pred novou budovou SND. V ten deň večer obsypali kvetmi aj pomník československej štátnosti na Vajanskom nábreží pred sídlom Slovenského národného múzea, kde od roku 2010 stojí aj socha Tomáša G. Masaryka.

Za účasti bratislavského primátora Iva Nesrovnala v nedeľu odhalili pamätnú tabuľu na Primaciálnom paláci venovanú zakladateľom prvej ČSR – T. G. Masarykovi a M. R. Štefánikovi. Prečo sa na nej nenašlo miesto aj pre medailón Eduarda Beneša, nevedno. Na slávnostnom akte sa zúčastnil aj charge d'affaires Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave Pavel Sladký a Štefánikova praneter Tamara Michaela Dudášová.

Socha M.R. Štefánika na bratislavskom námestí...
Vence pri pomníku M.R.Štefánika.
+7Pomník československej štátnosti od roku 2010...

Pred niekdajším Župným domom v Bratislave, v dnešnej starej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v pondelok odhalili tabuľu s bustou prvého slovenského bratislavského župana v medzivojnovom období, navrhovateľovi textu Deklarácie slovenského národa a evanjelickému biskupovi Samuelovi Zochovi.

Iniciátorom tejto myšlienky ako aj následného odborného seminára o tomto významnom činiteľovi bola Matica slovenská v spolupráci s Kanceláriou NR SR. Pamätnú bustu odhalil generálny biskup Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Miloš Klátik, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič a nový predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

Vzápätí sa na opačnom konci bratislavského Starého Mesta – na priečelí niekdajšej vládnej budovy, teraz sídla Filozofickej fakulty UK, udialo iné slávnostné zhromaždenie organizované Univerzitou Komenského. Na podujatí okrem iných prehovoril jej rektor Karol Mičieta a starosta tejto mestskej časti hlavného mesta SR Radoslav Števčík. Potom spolu odhalili tabuľu pripomínajúcu, že v tejto budove od začiatku roka 1919 sídlilo Ministerstvo s plnou mocou pre správu Slovenska, ktoré viedol Vavro Šrobár.

Na jeho hrob na Ondrejskom cintoríne ako aj na miesto posledného odpočinku Emanuela Lehockého, jedného zo signatárov Martinskej deklarácie a predsedu Sociálnodemokra­tickej strany na Slovensku, položili kvety predstavitelia viacerých občianskych združení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätná tabuľa #100 rokov vzniku ČSR