Košické električky rieši polícia

Trestné oznámenie podal košický mestský poslanec a člen dozornej rady Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Miloš Ihnát. Reagoval tým na dva prípady električiek, keď došlo k prasknutiu brzdového kotúča zaisťovacej brzdy, ktorá slúži na dobrzdenie. Našťastie sa nezranil žiaden cestujúci, hoci raz kotúč prerazil podlahu, v druhom prípade dokonca skončil až v streche.

06.02.2019 19:30
Košice, električka,  porucha Foto: ,
Práce na technickej úprave električky DPMK.
debata (3)

„Podľa mňa mohlo dôjsť ku skutkovej podstate trestného činu všeobecného ohrozenia. Žiadam preto, aby orgány činné v trestnom konaní začali procesné úkony,“ uviedol Ihnát, podľa ktorého sa našťastie nikomu nič nestalo, no ak by tam niekto v danom čase stál, mohol by prísť až k smrteľnému zraneniu.

Mesto Košice Ihnátovi odkázalo, že od člena dozornej rady ešte pred podaním trestného oznámenia by skôr očakávalo, že ako zástupca občanov v kontrolnom orgáne podniku sa bude najskôr osobne informovať o stave priamo v dopravnom podniku. „Ak by mu takéto vysvetlenia nestačili, pochopili by sme, že naozaj mal dôvod podať toto trestné oznámenie. Pán poslanec v tejto veci nebol v DPMK a ani neprejavil záujem stretnúť sa s členmi jeho vedenia, prípadne neponúkol žiadne vlastné riešenia tejto situácie. Mrzí nás, že neprišlo k žiadnym stretnutiam,“ uvádza sa v stanovisku košickej radnice.

K závažným poškodeniam električiek Vario LF2 plus došlo v priebehu šiestich dní, v oboch prípadoch na rýchlodráhe z mesta do U. S. Steelu. „Okamžite po tejto udalosti sme kontaktovali výrobcu električiek – českú spoločnosť Pragoimex. Tí nám povedali, že ide o náhodnú a nesystémovú chybu, ktorá sa u nich pri 279 dodaných električkách vyskytla prvýkrát v histórii,“ reagoval po incidente Vladimír Padyšák, generálny riaditeľ DPMK. Kvôli závažnej situácii zasadal po oboch prípadoch krízový štáb mesta. Mestský podnik okamžite odstavil 13 električiek, ktoré boli súčasťou poslednej dodávky.

Podľa predsedu predstavenstva Pragoimexu a povereného generálneho riaditeľa spoločnosti Vladimíra Faltýšeka je zvláštne, že kotúč praskol vo dvoch električkách v jednom meste. „Skúma to tím odborníkov – technický riaditeľ, odborník na softvér a projektant vozidla,“ uviedol Faltýšek.

V električkách nainštalovali núdzový softvér, ktorý má v prípade problémov zabrzdiť a zablokovať električku a vodičovi sa ju nepodarí uviesť opäť do prevádzky. Zároveň sa zosilňuje plechom priestor nad brzdovými kotúčmi, aby už nedošlo v budúcnosti k prerazeniu podlahy. Spomenuté električky sú po oprave postupne nasadzované späť do prevádzky. Nesmú však z bezpečnostných dôvodov jazdiť na rýchlodráhe do U. S. Steelu a v meste neprekračujú rýchlosť 50 km/h. Poškodené brzdy skúmajú pražskí experti.

DPMK momentálne vlastní 46 kusov električiek Vario LF2 Plus. Cena jednej z nich predstavovala takmer 1,74 milióna eur, pričom 85 percent bolo zaplatených z eurofondov, 10 percent zo štátneho rozpočtu a zvyšných päť percent spolufinancoval DPMK. V rokoch 2014 až 2015 bolo do Košíc dodaných 33 kusov, na zvyšných 13 využilo bývalé vedenie DPMK opciu. Do vozového parku pribudli postupne v rokoch 2016 až 2018.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #električky