Horúčavu zmierňuje vodná hmla či fontány v parkoch

V horúčavách je najlepšie pri vode. Viaceré mestá spustili fontány, otvorili kúpaliská a do ulíc vyslali kropiace autá. Podľa predpovedí počasia bude teplomer ukazovať viac ako 30 stupňov až do konca týždňa.

25.06.2019 17:30
fontána, dieťa, horúčavy Foto: ,
V horúčavách je najlepšie pri vode. Viaceré mestá spustili fontány.
debata

V Košiciach je prioritou striekanie vody v centre mesta, no cesty polejú aj v niektorých mestských častiach. „V prevádzke sú kropiace autá na Hlavnej, Alžbetinej a Mlynskej ulici. Zároveň sa budú pre zníženie prašnosti polievať aj vybrané hlavné ťahy v mestských častiach Staré mesto, Sever, sídlisko Ťahanovce, sídlisko KVP, sídlisko Dargovských hrdinov, Juh a Západ,“ spresnila Linda Šnajdárová z košickej radnice.

Všetci tí, ktorí sa chcú ochladiť aj priamo na Hlavnej ulici, môžu počas horúčav zájsť ku kostolu premonštrátov a k Dolnej bráne. Na oboch miestach sú každý deň pri teplotách nad 30 stupňov od 10. do 18. hodiny v prevádzke rozprašovače na princípe vodnej hmly. Obyvatelia a návštevníci mesta môžu nájsť chládok aj v parkoch. Fontány v týchto priestoroch výrazne znižujú teplotu.

Prešovská radnica tiež pripravila osvieženie v podobe vodnej hmly, ktorá je osadená v Južnom parku. Prešovčania sa môžu počas vysokých letných teplôt osviežiť priamo na Hlavnej ulici, kde je Neptúnova fontána a ďalšie dve fontánky s pitnou vodou – Hríb pri Spolku svätého Vojtecha a Mušľa pred radnicou.

Z troch kúpalísk v meste je už pre plavcov k dispozícii Plaza beach na sídlisku Solivar, letné kúpalisko SunPark na Sídlisku III a známe prírodné kúpalisko Delňa by mali otvoriť 1. júla. Na horúčavy sa pripravili aj v Humennom, kde už Správa športových a rekreačných zariadení otvorila letné kúpalisko.

„Začali sme s pravidelným polievaním pešej zóny, aby sme aspoň trošku na nej znížili teplotu a umožnili občanom nášho mesta cítiť sa príjemnejšie. Okrem toho sme uviedli do činnosti aj ,vodnú hmlu' na osvieženie,“ informoval Milan Kuruc, riaditeľ humenských Technických služieb. Podobné zariadenie nainštalovala aj sninská radnica.

Ulice kropia vodou v prípade potreby niekoľkokrát denne aj v Michalovciach, Strážskom, ak bude potrebné, budú takto postupovať aj vo Vranove nad Topľou či v Sobranciach.

Podľa predpovede počasia bude horúco až do konca týždňa. Meteorológovia vydali výstrahy 2. stupňa najmä pre celý juh krajiny, predpokladajú sa teploty okolo 35 stupňov. Je však možné, že tento rok sa podarí pokoriť rekord z 30. júna 2012. Vtedy v Slovenskom Grobe namerali rekordných 38,2 stupňa.

Platí odporúčanie nepohybovať sa vonku bez dostatočnej ochrany najmä v čase od 11. do 15. hodiny, dodržiavať pitný režim, neprepínať svoje sily a radšej v čase úpeku oddychovať v tieni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Košice #horúčavy