Cisterna zdemolovala dva historické vozne na železničke

V ľavotočivej zákrute v Čermeľskom údolí pri Košiciach dostala cisterna šmyk. Auto vyletelo z cesty a prevrátilo sa na železničnú trať. Vážne poškodilo dva vozne, jeden z roku 1912, ktorý bol v prevádzke iba od tejto nedele.

14.08.2019 11:14 , aktualizované: 17:44
debata (12)

„Je to pre mňa ťažký pohľad. Obnove vozňov sme obetovali množstvo času a energie. Obe vagóny sú do konca sezóny vyradené z prevádzky. Nemáme peniaze, ani neviem, koľko oprava bude stáť," povedal krátko po nehode Ľubomír Lehotský, riaditeľ občianskeho združenia Košická detská železnica. Dodal, že opravy by mali byť prefinancované zo zákonnej poistky havarovaného auta. To patrí Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Podľa predbežných informácií bola škoda vyčíslená na približne dvestotisíc eur.

Video: Detailné zábery ukazujú, ako cisterna zničila historický vláčik.

Video

Lehotský sa bol priamo na mieste nehody pozrieť na škody. Najviac doničený je historický vozeň z roku 1912, ktorý je zapísaný v zozname technických pamiatok. "Krytý vozeň s vykurovaním sme priniesli do Košíc len nedávno, no pracovali sme na ňom tri roky a do prevádzky sme ho uviedli iba túto nedeľu,“ smutne konštatoval.

Vagóny stáli na odstavnej koľaji, ktorá je po havárii tiež poškodená. „Ťažko mi je vyčísliť škody, je to určite viac ako 100-tisíc eur, čo sa týka železničky. Našťastie po hlavnej trati nešiel žiaden vláčik, a tak nebol nikto zranený ani ohrozený,“ doplnil Lehotský. Železnička bola okamžite pre verejnosť uzavretá, no jej šéf verí, že už vo štvrtok zvezie cestujúcich po Čermeľskom údolí.

Havária sa stala tesne po 9. hodine. „Vodič viedol nákladné špeciálne vozidlo od Jahodnej k Čermeľskej ceste. Podľa doterajších zistení v ľavotočivej zákrute pravdepodobne z dôvodu neprispôsobenia rýchlosti stavu a povahe vozovky, svojim schopnostiam, nákladu a poveternostným podmienkam a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať, dostal šmyk. Následne prešiel do protismernej časti vozovky, kde narazil do kovových zvodidiel.

Potom sa nákladné vozidlo otočilo, vrátilo sa do jazdného pruhu, opustilo vozovku a prevrátilo sa na strechu. Tam došlo ku kontaktu so zvodidlami, stĺpom telekomunikačného vedenia a dvoma železničnými vozňami detskej železnice,“ opísala pravdepodobný priebeh nehody Jana Mésarová, košická krajská policajná hovorkyňa. Doplnila, že dychová skúška bola u vodiča negatívna, pri nehode utrpel podľa predbežnej lekárskej správy ľahké zranenia.

Video: Cisterna doslova spadla na vlakové vozne.

Video

Vodári spresnili, že auto slúži na vyťahovanie odpadovej vody, v čase nehody však nebolo naplnené a do okolia neunikli žiadne odpadové látky. Riaditeľ košického závodu Ivan Dubovský pôsobí v spoločnosti od roku 1988 a na podobne vyzerajúcu nehodu si v závode Košice nepamätá.

„Spravíme všetko pre čo najrýchlejšie odstránenie následkov havárie,“ uviedol Dubovský. Aktuálna sezóna prináša Detskej železnici smolu. Nedávno niekto ukradol viac ako 30 železničných podvalov a približne 500 kilogramov štrku, ktoré boli určené na renováciu historickej úzkorozchodnej tra­te.

Občianske združenie prevádzkuje v Čermeľskom údolí detskú železničku od roku 2012. Nadšenci postupne spojazdnili celý historický vozový park, rozšírili počet rušňov a vozňov na železničke a v minulom roku postavili prvú murovanú staničnú budovu. Košická detská historická železnica bola vybudovaná v rokoch 1955 až 1956 ako Pionierska železnica.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #nehoda #šmyk #Čermeľ