Polícií sa podarilo zadržať hľadaného Banskobystričana

Polícii sa podarilo chytiť muža, ktorý je podozrivý z obzvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného v štádiu pokusu, po intenzívnych a rozsiahlych opatreniach.

05.11.2019 11:10 , aktualizované: 21:00
Zadrzanie Petra Albertyho Foto:
Policajti zadržali Petra A., ktorý v nedeľu nožom zranil mladú ženu v centre Banskej Bystrice.
debata (29)

Polícií sa podarilo zadržať hľadaného Banskobystričana. Po intenzívnych a rozsiahlych opatreniach chytili muža, ktorý je podozrivý z obzvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného v štádiu pokusu. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Policajný zbor zároveň ďakuje všetkým, ktorí sa podieľali a pomáhali pri hľadaní útočníka.

Krvavá scéna sa odohrala za bieleho dňa priamo v centre Banskej Bystrice na Námestí SNP v nedeľu popoludní. Mladý agresor bodol nožom Ľudmilu do krku. Okamžite ju museli previezť do nemocnice a operovať. Našťastie dievčina je mimo ohrozenia života.

Polícia strážila dievča, ktoré Banskobystričan bodol do krku

Polícia v utorok zverejnila kamerové zábery, na ktorých vidieť, že sa maskuje šiltovkou. Odkiaľ tento záznam je a kedy kamera muža zachytila, to polícia nekonkretizovala. Verejnosť prosila o pomoc. Muži zákona upozorňovali, že ide o človeka, ktorý môže mať psychické problémy a nevyspytateľné správanie. V minulosti už bol súdne trestaný.

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy v štádiu pokusu a obvinil z toho činu Petra A. Bolo po ňom vyhlásené celoštátne pátranie. Podľa banskobystrickej krajskej polície sa obvinený Peter A. mohol pohybovať kdekoľvek v Banskobystrickom kraji, ale aj na iných miestach na Slovensku. Polícia na sociálnej sieti zverejnila fotografie útočníka.

Na zábere, ktorý pochádza z kamier, si skrýval tvár pod šiltovkou. Na inom sa dokonca usmieval. Zarážajúce je, že po krvavom útoku, ešte v ten istý deň, sa prechádzal okolo domu svojej obete. Policajti dom strážili, pod ich ochranou bola aj zranená Ľudmila priamo v nemocnici. V Banskej Bystrici posilnili hliadky, aby zabezpečili ochranu obyvateľov a návštevníkov.

Podľa doterajších informácií nešlo o náhodný útok. Ľudmila muža poznala, obťažovať ju mal už dlhšie. „Môže mať psychické problémy a nevyspytateľné konanie. V tejto chvíli robíme všetko pre to, aby sa ho čo najskôr podarilo zadržať. Na prípade intenzívne pracujeme, no aj napriek tomu žiadame o zvýšenú opatrnosť,“ uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Bezpečnostný analytik Matej Snopko hovorí, že policajné stráženie domu obete či miesta, kde sa práve nachádza, je rozumné, keď je páchateľ na úteku. Mohol by sa totiž vrátiť a svoj čin dokonať. „S vysokou pravdepodobnosťou ide o zločin z vášne, ktorým chcel dosiahnuť, že keď dievča nebude patriť jemu, tak nikomu. Dá sa predpokladať, že môže zaútočiť znova,“ povedal Snopko. „Keďže svoju obeť zasiahol do miesta, kde vedú životne dôležité tepny, je možné, že ju chcel zabiť. Keby ju napríklad porezal na tvári, chcel by ju len znetvoriť. To, že jej zasiahol krk, svedčí o pravdepodobnosti hraničiacej s istotou, že mal úmysel úplne ju zlikvidovať,“ dodal analytik.

Útočník mal problémy so zákonom už v minulosti

Klinický psychológ Jindřich Cupák poznamenal, že páchateľ zrejme útočil, lebo dievčina nesplnila jeho očakávania. „Ak s ním mala problémy už dávnejšie, vyvrcholilo to takouto agresívnou formou, ktorá môže byť pokračovaním duševnej poruchy,“ mieni psychológ. Útok na verejnosti podľa neho svedčí o impulzivite a momentálnom nápade pri dlhodobom neuspokojení. „Nedá sa ale vylúčiť, že bol pripravený, keďže mal pri sebe nôž. O cieľavedomosti svedčí aj to, že sa dal na útek. Keďže pred konfliktom bol ozbrojený, je veľmi pravdepodobné, že je nebezpečný aj pre druhých,“ pripomenul Cupák s tým, že takéto správanie môže byť produktom chorého myslenia. Najčastejšie sa v takejto súvislosti spomína schizofrénia, no či je to tak aj v tomto prípade, sa s určitosťou povedať nedá. „Prisúdiť typ duševnej poruchy je takto na diaľku komplikované,“ doplnil.

Mladý muž, ktorý je na úteku pred spravodlivosťou, mal už v minulosti problémy. V novembri 2015 šoféroval opitý a Okresný súd v Banskej Bystrici nad ním vyniesol verdikt. „Petra A. uznal za vinného z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo mu uložil peňažný trest vo výške 300 eur,“ povedala hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu Peter úmyselne zmaril, mu súd ustanovil náhradný trest vo výmere jeden mesiac. Zároveň mu bol uložený zákaz viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu v trvaní dvanásť mesiacov. Spurná objasnila, že peňažný trest zaplatil a v takom prípade sa naňho hľadí, akoby nebol odsúdený.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #pátranie #Banská Bystrica #útok nožom #polícia SR