Mužovi v Trnave namerali 9 promile

Deväť promile, to je údaj, ktorý namerali neznámemu mužovi, ktorého našli ležať dvaja policajti z Trnavy Anton Petrovič a Matúš Masár pred vchodom do tamojšej polikliniky. Ak by nebolo policajtov, muž by dnes už zrejme nežil. Smrť môže u človeka nastať podľa lekára Viliama Dobiáša aj pri troch, štyroch promile.

30.12.2019 17:59
debata (57)

Dvojica policajtov našla muža ležať na lavičke pred poliklinikou v sobotu ráno o šiestej hodine. "Po overení životných funkcií začali ihneď s poskytovaním prvej pomoci a telefonicky vyrozumeli záchranárov. Tí muža oživili a previezli do nemocnice,“ povedala trnavská policajná hovorkyňa Mária Linkešová s tým, že muž pri sebe nemal žiadne doklady a doposiaľ nebola nahlásená ani jeho nezvestnosť, polícia preto požiadala ľudí, aby pomohli s identifikáciou. Podľa nej ide o mladého muža vo veku 30 až 35 rokov strednej postavy, s hnedými očami a nakrátko ostrihanými čiernymi vlasmi v zadnej časti hlavy s plešinou. Na brade má tri jazvy. Šok však čakal policajtov až potom, ako mužovi zmerali hladinu alkoholu v krvi a vyskočilo na nich číslo, aké ešte vo svojej kariére nevideli. "V krvi mu zistili deväť promile alkoholu,“ spresnila Linkešová.

"To je možno nový slovenský rekord,“ reagoval lekár a záchranár Vililam Dobiáš. "Alkohol tlmí mozgové bunky. Najprv tie, ktoré ovplyvňujú našu povahu, preto si na začiatku začne človek pripadať múdry a krásny. Postupne tlmí bunky sivej kôry mozgovej, ktoré nás držia pri vedomí. Keď však stúpa koncentrácia alkoholu, tlmí všetky bunky v tele aj v mozgu, ktoré majú na starosti automatické centrá, udržujú krvný obeh, dýchanie, takže dochádza k strate koordinačnej funkcie mozgu,“ vysvetľuje Dobiáš s tým, že v bezvedomí sa človek môže aj zadusiť.

Dýchanie sa spomalí, je plytkejšie a nedostatok kyslíka tiež prehlbuje bezvedomie. "Ďalej dochádza k strate kontroly nad činnosťou srdca, rozšíreniu všetkých ciev v tele, zníži sa krvný tlak, a to znamená kritické zníženie dodávky kyslíka a živín, čo poškodí mozog a srdce. Je to začarovaný kruh, ktorý potom vedie k zastaveniu dýchania, krvného obehu. Alebo sa človek ešte predtým zadusí žalúdočným obsahom,“ varuje Dobiáš s tým, že na to, aby sa človek zadusil žalúdočným obsahom, stačia aj tri, štyri promile.

Dobiáš dodáva, že na to, aby človek prežil deväť promile, musí byť trénovaný a teda musí piť pravidelne. Sám sa doposiaľ s človekom takto vysokým promile alkoholu nestretol. "Najviac to bolo 6,7 promile,“ pokrčil ramenami.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #promile #neznámy muž