Sutiny v Prešove vyváža zrejme firma bez skúseností

Výber firmy na dokončenie búrania prešovského paneláka a odvoz stavebného materiálu na stráženú skládku, vyvoláva otázniky. Objednávka z polovice decembra bola stanovená na sumu 1,1 milióna eur, no podľa hovorcu prešovskej radnice Vladimíra Tomeka zatiaľ boli náklady na samotný vývoz sutín predbežne vyčíslené približne na 350-tisíc eur.

14.01.2020 10:00
debata (3)

Na odstránenie následkov výbuchu plynu a požiaru vyčlenil z rezervy premiér Peter Pellegrini (Smer) jeden milión eur.

S búraním zničeného paneláka začala česká firma 16. decembra, práce dokončila o dva dni. Spoločnosť Cannoneer group si za práce účtovala iba symbolické euro, žiadala preplatiť iba náklady na prevoz demolačného stroja z Českej republiky na Slovensko a späť vo výške 166-tisíc eur.

Video: Z prešovského paneláku neostalo takmer nič.

Video

Prešovský krízový štáb nevyužil ponuku ministra obrany Petra Gajdoša (SNS), ktorý deklaroval pripravenosť pomôcť s odstraňovaním následkov výbuchu v panelovom dome. Nakoniec dom dobúrava a sutiny vyváža firma z Kružlova. Mesto oslovilo viacero firiem, nakoniec však spoločnosť Matijka. Kontakt na majiteľa však nemožno nájsť na internete.

Podľa obchodného registra sa firma venuje dokončovacím stavebným prácam, skutočňovaniu stavieb a ich zmien či nákladnej cestnej doprave, vykonávanej vozidlami s celkovou hmotnosťou do 3,5 tony vrátane prípojného vozidla. V predmete činnosti však nemá oprávnenie na demolačné a zemné práce či podnikanie v oblasti nakladania s iným ako nebezpečným odpadom.

Prešovskej radnice sme sa spýtali, v čom jej nevyhovovala armádna ponuka, ako boli vyrátané náklady na dobúranie paneláka a odpratanie sutiny a prečo vybraná firma nemá vo svojom predmete podnikania aj nakladanie s odpadom či demolačné práce. Do našej uzávierky sme odpoveď nedostali.

Česká spoločnosť zbúrala sedem poschodí, firma z Kružlova dobúrala päť poschodí prešovského paneláka. Objednávka hovorí o prácach v hodnote vyše milióna eur. Košiciach asanácia 7-poschodového paneláka na Luníku IX a odvoz stavebného materiálu stál 109-tisíc eur. Výbuch plynu a následný požiar v 12-poschodovej bytovke na Mukačevskej ulici 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je nezvestná.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #firma #výbuch plynu v Prešove