V zoo Bojnice potvrdili vtáčiu chrípku

Bojnická zoologická záhrada je od piatka pre verejnosť zatvorená. Prvotným dôvodom bola prevencia, v sobotu sa však potvrdil výskyt vtáčej chrípky u kačky a lyžičiara. Zoo je presvedčená, že urobila všetky opatrenia, aby sa vírus nešíril.

25.01.2020 14:05 , aktualizované: 26.01.2020 12:55
Lyžičiar biely Foto:
Lyžičiar biely (Platalea leucorodia)
debata (1)

Ako Pravdu informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš v piatok v zoo uhynula kačica. Následný test potvrdil, že bola nakazená vírusom vtáčej chrípky. Zoo preto nariadil preventívne z bezpečnostných dôvodov uzavrieť pre verejnosť.

V sobotu Bíreš potvrdil, že test potvrdil vírus aj u lyžičiara bieleho. Upozornil, že zoo bude zatvorená minimálne mesiac.

„Nie je možné urobiť izoláciu zvierat, pretože zoologická záhrada slúži pre verejnosť,“ povedal Bíreš. Podľa neho úhyny naznačujú, že došlo ku kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom, najmä divokými kačicami, husami, labuťami. „Toto si myslím, že personál podcenil. Veď už mesiac hovoríme o chrípke, že ju prenáša sťahovavé vtáctvo,“ dodal riaditeľ veterinárnej správy.

Voči tomuto obvineniu sa však zoo ohradila. „Národná zoo Bojnice už 10. januára – v čase prvého potvrdeného náleziska vtáčej chrípky na Slovensku v obci Zbehy, sprísnila hygienické opatrenia a kontaktovala Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Prievidza,“ uvádza v oficiálnom stanovisku.

„Ubezpečujeme všetkých, že v žiadnom prípade nedošlo k podceneniu situácie. K danej veci sme pristúpili profesionálne a čo najrýchlejšie vykonali všetky potrebné opatrenia, aby nebolo ohrozené zdravie obyvateľov a návštevníkov mesta Bojnice,“ pokračuje vyhlásenie zoo.

Na území zoologickej záhrady platí sprísnený prevádzkový režim kvôli biologickej bezpečnosti chovu vtákov a ochrany pracovníkov, ktorí so zvieratami prichádzajú do kontaktu. „Až do odvolania neprijíma Národná zoo Bojnice do rehabilitácie poranené jedince vtákov. Okrem toho je prísne zakázaný až do odvolania akýkoľvek presun zvierat do a tiež z Národnej zoo Bojnice,“ dodáva vedenie záhrady.

O otvorení zoo sa rozhodne najskôr po tridsiatich dňoch. Ak by sa však podľa Bíreša ukázalo, že je nakazených viac kusov, „niektoré zvieratá sa budú musieť, aj keď sú vzácne, usmrcovať“.

Košická skúsenosť

Skúsenosť s vtáčou chrípkou spred troch rokov má zoologická záhrada v Košiciach, keď bol potvrdený výskyt ochorenia u kačíc pižmovky lesklej. V tejto súvislosti bola pre verejnosť zatvorená od začiatku januára do začiatku februára 2017. "Pripravený máme režim zvýšenej hygienickej ostrahy. Pozorne sledujeme zdravotný stav vtáctva a stopli sme presun operencov,“ hovorí riaditeľ Erich Kočner.

V polovici januára tohto roku zaregistrovali vtáčiu chrípku v drobnochove v Zbehoch pri Nitre, minulý týždeň v Cíferi pri Trnave. Platí upozornenie pre všetkých chovateľov, aby zabránili kontaktu s voľne žijúcim vtáctvom.

Vtáčia chrípka na vzostupe?

Na Slovensku tento rok potvrdili vírus vtáčej chrípky aj v dvoch drobnochovoch hydiny. Prvý zaregistrovali v polovici januára v Zbehoch pri Nitre, druhý oznámili tento týždeň z Cífera pri Trnave.

Chovatelia hydiny bez ohľadu na typ chovu a ako vidno aj zoologické záhrady musia byť nasledujúce týždne v strehu a urobiť všetko preto, aby zabránili kontaktu chovanej hydiny s voľne žijúcim vtáctvom. Keďže je Slovensko migračnou križovatkou vtáctva pri jeho preletoch zo severu na juh, vírus vtáčej chrípky permanentne poletuje v ovzduší.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vtáčia chrípka #zoo Bojnice