Ochranári objavili na Záhorí viac než dve desiatky mŕtvych dravcov, údajne boli otrávené

Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) objavila na Záhorí viac než dve desiatky mŕtvych dravcov, ktorí sa stali pravdepodobne obeťami nelegálneho trávenia. RPS o tom informovala v tlačovej správe, ktorú zaslala jej manažérka pre komunikáciu Eva Horková.

01.04.2021 15:45
Plavecký kras / Mokrá dolina / Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

V katastri obce Kopčany (okres Skalica) objavili ochranári v sprievode polície telá 15 myšiakov lesných, štyroch haj červených, troch orliakov morských a staršie pozostatky tiel jastraba, hají a ďalších myšiakov.

„Začalo to upozornením miestneho občana na nález uhynutého orliaka morského, ktorý niesol typické znaky otravy. K ďalšiemu nálezu – uhynutej haji červenej – sme sa dostali vďaka aktivitám členov našej organizácie. V oboch týchto prípadoch bola príčinou úmrtia vysokotoxická látka karbofurán. Jej používanie je zakázané na celom území Európskej únie“, povedal Boris Maderič z Ochrany dravcov na Slovensku.

Vďaka týmto skutočnostiam odštartovala RPS spolu s políciou rozsiahlu pátraciu akciu. Policajti nasadili svoje terénne zložky so špeciálne vycvičenými psami a dronmi dôkladne prehliadla veľké územie.

Uhynuté jedince vzácnych chránených druhov dravcov sa našli voľne ležiace na poliach, ukryté v krovinách, zahrabané a zakryté konármi v blízkosti krmelcov a dokonca aj priamo pri poľovníckom posede Poľovníckej spoločnosti Bažant Kopčany.

Miestny poľovný hospodár sa podľa RPS vyjadril, že o uhynutých dravcoch nemá vedomosť. Našli sa aj viaceré zvyšky poľovnej zveri a mŕtve holuby, ktoré zrejme slúžili ako otrávené návnady.

Podľa predsedu RPS Jozefa Chavka sú pritom nálezy pravdepodobne len menšou časťou skutočného rozsahu trávenia, pretože väčšina uhynutých jedincov bola pravdepodobne zaoraná pri jarných prácach poľnohospodármi. Všetky uhynuté dravce a návnady budú podrobené toxikologickému vyšetreniu a pitve, ktorá preukážu príčiny úhynov. Prípad už vyšetruje aj polícia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava dravcov