Starosta zatvoril všetky škôlky v košickom Starom Meste

V noci zo stredy na štvrtok starosta mestskej časti Košice – Staré Mesto Igor Petrovčík, po vyhlásení celoštátneho lockdownu, uverejnil na sociálnej sieti status o zatvorení všetkých materských škôl v mestskej časti. Ten prekvapil mnohých rodičov. Svoje rozhodnutie však musel pod ich tlakom zmeniť.

25.11.2021 15:36
MS na Rumanovej ulici Foto:
Materská škola na Rumanovej ulici v Košiciach.
debata (5)

„Odmietam sa podieľať na tejto hre na lockdown bez uzatvorenia škôl. Ako štatutár MČ Košice – Staré Mesto, ktorá je zriaďovateľom a prevádzkovateľom šiestich materských škôl v MČ, som po dôsledkom zvážení a na základe odporúčania konzília odborníkov rozhodol, že preruším prezenčnú formu prevádzkovania našich MŠ a od 29. 11. do 12. 12. uzatváram prevádzku MŠ,“ píše sa v statuse.

Šesť staromestských materských škôl chcel zavrieť starosta z dôvodu vysokého percenta chorobnosti, ale najmä z pandemických dôvodov. „Ďakujem všetkým rodičom za pochopenie. Záleží nám na vašom zdraví a zdraví vašich deti. V súčasnej vážnej situácii potrebujeme podľa mňa uzavrieť všetky školy v SR,“ dodáva na konci statusu.

Kam máme dať deti?

Pod statusom starostu sa počas dňa objavilo množstvo komentárov. Viacerí jeho rozhodnutie chválili, ale rodičia detí, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre alebo nemôžu robiť z domu sa pýtajú, kam by mali dať svoje ratolesti. „Máme naše deti odniesť k starým rodičom,“ pýta sa jedna z mamičiek a zároveň upozorňuje, že deti sú momentálne asi najčastejší prenášači ochorenia a ohrozili by práve starkých, ktorí covid veľakrát neprežijú.

Eduard Heger, Igor Matovič, Ján Mikas Čítajte viac Lockdown made in Slovakia. Čo je povolené a čo zakázané

Aj my sme sa na starostu Petrovčíka obrátili s otázkou, ako by sa mali rodičia takýchto detí zariadiť. Starosta popoludní nakoniec pre Pravdu uviedol: „Pre tých, čo nemôžu vykonávať prácu formou home office a ich pracovná činnosť je nevyhnutná na zabezpečenie zdravia a základných podmienok občanov som uložil štatutárnym orgánom jednotlivých škôlok povinnosť, aby zabezpečili pre deti týchto rodičov plynulý chod materských škôl v potrebnom počte tried.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #materská škôlka #koronavírus #lockdown #Košce