Nitrania sa budú voziť v nových autobusoch

Do Nitry prišlo 19 nových autobusov MHD, ktoré budú od januára 2022 jazdiť v meste a v piatich okolitých obciach. Cena cestovného sa meniť nebude.

07.12.2021 19:04
busy MHD Nitra 1 Foto: ,
K 15. decembru má byť v Nitre všetkých 80 nových autobusov MHD. Premávať budú štyri typy vozidiel vrátane jedného, ktorý dosiaľ v Nitre nejazdil.
debata (4)

V Nitre bude od budúceho roka jazdiť až 80 nových autobusov, ktoré pochádzajú z českého závodu v Libchavách. Vyrábajú sa tam už od leta. Prvé vozidlo priviezli do mesta pod Zoborom v októbri. Ďalšie autobusy prichádzajú postupne. „Zo závodu má odísť posledných 14 kusov. Zmluvný termín je 15. decembra a bude dodržaný,“ povedal Filip Murgaš, konateľ spoločnosti SOR Libchavy.

VIDEO: Nový prevádzkovateľ MHD do Nitry priviezol desiatky nových autobusov.
Video

V utorok dorazilo v dvoch várkach dokopy 19 autobusov. Pred výstaviskom Agrokomplex zaparkovala ako prvá skupina ôsmich autobusov. Budúci prevádzkovateľ nitrianskej MHD Transdev Morava ich mal dočasne odstavené vo Frýdku-Místku. Na displeji mali zobrazené symbolické číslo 22 ako rok, v ktorom začnú premávať. Druhý konvoj 11-tich vozidiel z obce Libchavy zdržal sneh a nehoda v tuneli Sitina.

Do Nitry dorazilo v dvoch várkach ďalších 19...
Do Nitry dorazilo v dvoch várkach ďalších 19...
+2Do Nitry dorazilo v dvoch várkach ďalších 19...

S novými autobusmi budú jazdiť vodiči, ktorí sa presunú k novému dopravcovi zo spoločnosti Arriva Nitra. Tej končí zmluva 31. decembra. „So spoločnosťou Arriva Nitra sme podpísali zmluvu a prevode a prechode práv zamestnancov, takže 141 vodičov plynule prechádza k 1. januáru 2022 pod našu spoločnosť,“ povedala Pavla Struhalová, konateľka spoločnosti Transdev Morava. Do ideálneho stavu im podľa jej slov chýba ešte 9 vodičov, ktorých priebežne hľadajú. „Nevidím však žiadny problém pre výjazd 1. januára,“ doplnila.

Podľa primátora Mareka Hattasa sa ľudia môžu tešiť na novú kultúru cestovania. „Všetky autobusy sú nízkopodlažné, budú klimatizované, bez reklamného smogu. Majú wifi a kamerový systém,“ pripomenul s tým, že mestu sa podarilo ušetriť milión eur ročne. Od januára tiež pribudnú nové možnosti platby, a to platobnou kartou či mobilnou aplikáciou. Cestujúci budú mať k dispozícii aj virtuálnu kartu.

Ceny lístkov sa podľa primátora Hattasa meniť nebudú a rovnaký zatiaľ ostáva aj harmonogram jázd. Mesto avizovalo doplnenie nových liniek do priemyselného parku. Nebude to však hneď od začiatku budúceho roka. Radnica predpokladá, že k tomu dôjde až po prvom štvrťroku. Cestujúcich v Nitre a v obciach Ivanka pri Nitre, Branč, Nitrianske Hrnčiarovce, Štitáre a Lužianky bude prepravovať celkovo 84 autobusov. Pôjde o štyri typy vozidiel.

Súťaž na nového prevádzkovateľa MHD v Nitre vyhrala spomedzi troch záujemcov spoločnosť Transdev Morava spolu so spoločnosťou TD Transport so sídlom v Bratislave. Obe sú súčasťou francúzskeho nadnárodného koncernu Transdev Group.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #MHD