V univerzitnej nemocnici už ošetrili viacero ukrajinských pacientov

Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach je pripravená zriadiť samostatný pavilón pre pacientov z Ukrajiny – Ukraine care center.

03.03.2022 13:34
debata (2)

Pôvodne chcela zriadiť pavilón pre pacientov s ochorením COVID-19, ale aktuálna covidová situácia im umožňuje pripraviť ho pre obete vojny a utečencov z Ukrajiny.

„O prvých ukrajinských pacientov sme sa postarali už v uplynulých dňoch. Hospitalizovali sme na traumatológii dieťa v sprievode matky z Ukrajiny a ešte jednu mladú ženu, ktorá potrebuje našu starostlivosť," hovorí generálny riaditeľ Ján Slávik s tým, že viac ako desať Ukrajincov už potrebovalo zdravotnú pomoc. Pri starostlivosti o ukrajinských pacientov využíva nemocnica aj kolegov z Ukrajiny. „Máme piatich zdravotníkov, štyroch lekárov a sestru, určite budú nápomocní na urgentných príjmoch a tiež pri liečbe pacientov s covidom, prípadne inými infekčnými ochoreniami. Takisto oslovíme na spoluprácu aj študentov Ukrajincov z lekárskej fakulty,“ vysvetľuje Slávik.

UNLP predpokladá, že najviac vyťažené budú urgentné príjmy na Tr. SNP a na Rastislavovej ulici. Takisto covidové ambulancie, ktoré sú tiež v areáli na Rastislavovej ulici, už poskytli zdravotnú starostlivosť ľuďom prichádzajúcim z Ukrajiny. Tamojšie medicínske pracoviská zatiaľ naplno slúžia pacientom s ochorením COVID-19, kde je momentálne hospitalizovaných do 200 pacientov.

„Každý, kto prichádza z Ukrajiny a potrebuje našu pomoc, ju dostane. Samozrejme, bezplatne. Aj keď nebude mať doklad totožnosti, postaráme sa oňho. Máme skúsenosti aj s takými situáciami. Ľudia z Ukrajiny, ktorí sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, dostanú všetky potrebné vyšetrenia a starostlivosť. Ak nie sú verejne zdravotne poistení, úhrada bude realizovaná zo štátneho rozpočtu. Pri pacientoch z Ukrajiny nad 60 rokov sa dá predpokladať, že majú liečbu svojich prípadných ochorení nastavenú. Musíme v nej vedieť pokračovať,“ vysvetľuje výkonný riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa.

Azylanti majú plne hradenú zdravotnú starostlivosť ako ostatní účastníci systému. Žiadatelia o azyl a žiadatelia o dočasné útočisko majú nárok na neodkladnú a potrebnú indikovanú zdravotnú starostlivosť. Všetky ostatné prípady momentálne rieši ministerstvo zdravotníctva a vláda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #lekári #Košický kraj #vojna na Ukrajine #UNLP