Jelenica Žofka našla nový domov v Brezne, chutí jej najmä mrkva

Krotká jelenica stratila plachosť, preto ju umiestnili v mestskej zvernici. Počúva na meno Žofka, rada sa nechá pohladkať a kŕmiť z ruky. Nájdete ju v breznianskej lokalite Banisko.

26.03.2022 17:44
Jelenica Žofka Foto: ,
Jelenica Žofka si na ľudí zvykla - spoza plota ju môžu hladkať aj kŕmiť.
debata

Zvernicu na Banisku vybudovalo mesto vlani na jeseň. Samospráva má ale, v časti Rohozná, aj veľkú oboru s jeleňmi a danielmi. Práve odtiaľ priviezli na Banisko novú obyvateľku Žofku. Keďže stratila plachosť, nie je vhodná do chovu.

Na nové „bývanie“ si už vraj zvykla. „Ľudia ju tam chodia kŕmiť, nemá problém priblížiť sa k nim,“ povedal primátor Tomáš Abel. Vysvetlil, že okrem Žofky žijú vo zvernici štyri daniele. Tri z nich sú samičky, ktoré čakajú mladé, takže tam čoskoro pribudnú ďalší obyvatelia. V budúcnosti majú v pláne tento druh ešte doplniť o niekoľko kusov.

VIDEO: Jelenica Žofka vo zvernici na Banisku.

Video

Aby ľudia k tejto živej atrakcii ľahšie potrafili, mesto dalo vyrobiť smerovníky a tabule s potrebnými informáciami. Osadiť by ich tam mali v najbližších dňoch. „Dozvedia sa z nich aj to, čím a ako majú zvieratá kŕmiť,“ podotkol Abel. Zároveň objasnil, čo ich k vybudovaniu zvernice inšpirovalo.

„Chceli sme ľudí vytiahnuť von, aby mali väčší kontakt s prírodou. Hoci v okolí žije množstvo takýchto zvierat, v meste ich len tak nevidíme. Takto vlastne ponúkame osvetu. Určená je najmä pre rodiny s deťmi,“ hovorí s tým, že najmenší tak spoznajú, aké druhy sa v blízkosti Brezna pohybujú. „Interaktívne sa môžu oboznámiť s tým, ako ich chovať, starať sa o ne a dozvedieť sa niečo o ich správaní či živote,“ poznamenal.

Jelenica Žofka si na ľudí zvykla - spoza plota...
Jelenica Žofka si na ľudí zvykla - spoza plota...
+3O „bývanie“ vo zvernici sa jelenica Žofka delí...

Banisko je obľúbená mestská časť, v ktorej sa nachádza aj historický ovocný sad. V ostatných rokoch sa snažia o jeho obnovu. Okrem toho láka ľudí táto lokalita aj banským náučným chodníkom s dvanástimi zastávkami. Celkovo má šesť kilometrov a prevýšenie 360 metrov. Túra trvá približne dve hodiny. Od zvernice sa dá dostať aj k nedávno postavenej vyhliadkovej veži Horné Lazy. Má výšku 40 metrov a večer je osvetlená. Aj na ňu si ale treba vyhradiť pár hodín času. Cieľ však stojí za to, lebo veža ponúka podmanivé výhľady nielen na samotné Brezno, ale tiež na Nízke Tatry, Veporské vrchy, Muránsku planinu a časť Horehronia.

„Na Banisku máme tiež jazierka s rybami. Ľudia tam majú možnosť spoznávať našu flóru, faunu, teda to, čo sa v okolí Brezna nachádza,“ pripomenul Abel. Ozrejmil, že sú to všetko novinky z minulého roka. Tvrdí, že tieto atrakcie výrazne zvýšili frekventovanosť spomínanej lokality. „Ten pohyb sa tam, oproti minulosti, možno späťnásobil. Chodí tam naozaj veľa ľudí,“ doplnil.

My sme tam tiež prišli v čase, keď sa na Banisku prechádzali dôchodcovia, tínedžeri aj rodičia s deťmi. „Vytiahlo nás sem slniečko. Je ideálny deň na takúto prechádzku,“ podotkli s úsmevom dve mamičky tlačiace kočíky. Neďaleko starší muž kŕmil daniele. „Chodím sem skoro denne, je to ohromný relax. Keď sa dá, vždy ujdem od mestského ruchu,“ povedal. Na druhom konci zvernice sme natrafili na Žofku. Pri plote ju kŕmila sympatická pani.

„Dávam jej mrkvičku. Dnes jej chutí, už zjedla skoro kilo. To je dobre, lebo včera nič nechcela,“ povedala. Pritom sa láskavým hlasom prihovárala aj jelenici. „Je zlatá a veľmi pokojná. Rada sem za ňou chodievam. Vždy si tu oddýchnem od všetkých starostí a negatívnych udalostí, ktoré sa teraz dejú. Človek si tu dobre vyvetrá hlavu,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický kraj #Brezno #jelenica