Nervózny Mikuláš v Poprade kričal na rómske deti. Kradli nám sladkosti, bráni sa

Na sociálnych sieťach sa šíri video z mikulášskej slávnosti v popradskej mestskej časti Matejovce. Rozčúlený Mikuláš tam kričal na deti aj ich rodičov. Svätého Mikuláša hral známy popradský ochotník a niekdajší poslanec mesta, informuje Korzár Spiš.

07.12.2022 08:01 , aktualizované: 14:13
VIDEO: Takto sa Mikuláš v Poprade oboril na Rómov
Video

Rudolf Kubus z divadla Ozvena ako sv. Mikuláš putoval po popradských mestských častiach. Tvrdí, že video je vytrhnuté z kontextu, píše Korzár. To sa mu napokon podľa jeho slov podarilo a slávnosť sa podarila. Potreboval si vraj len urobiť poriadok.

Popradský Mikuláš z pódia kričal, že všetci, ktorí sedia v prvom rade, nedostanú od Mikuláša absolútne nič. "Lebo Mikuláš nosí darčeky a dáva sladkosti len tým, ktorí sú dobrí a ktorí počúvajú, a nie tým, ktorí vrieskajú a nevedia sa správať,“ hovoril miestnym deťom, ktoré sa hlučne dožadovali sladkostí.

Potom udrel palicou po pódiu a skríkol „čiten“, teda po rómsky ticho. Veľmi to však nezabralo, a tak im ďalej zakričal, že od neho nedostanú ani lízanku. „Nič vám nedám. To vám garantujem ja ako Mikuláš. Buď sa budete správať ako normálne deti. Kto vás vychovával?" pýtal sa rozhorčený Mikuláš.

Deti sa pýtal, či sa za nich rodičia nehanbia a oboril sa aj na nich. „Kde sú rodičia, že toto robia vaše deti? Ukážte sa, Cigáni, kde ste? Ale už aj! Ako môžu toto vaše deti vystrájať?“

Polícia prípad preveruje

Vedenie mesta na situáciu nereagovalo. Polícia v stredu doobeda informovala, že sa videom bude zaoberať, potvrdil krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik.

Správanie Mikuláša odsúdilo na sociálnej sieti množstvo občanov a video zdieľali stovky ľudí. „Obvodné oddelenie Policajného zboru v Poprade na základe zaslaného podnetu bude predmetné oznámenie preverovať,“ uviedol Džobanik.

„Za mňa bolo všetko nádherne zorganizované a nesmierne sme sa s anjelom a čertíkom s deťmi zabávali a tešili,“ reagoval Mikuláš Kubus pre Korzár.

Denník pripomína, že herec a bývalý mestský poslanec bol v roku 2018 jediným mestským poslancom, ktorý hlasoval proti vyčleneniu 150-tisíc eur z mestského rozpočtu na kontajnerové bývanie pre zhruba sto rómskych obyvateľov zo Staničnej ulice v Matejovciach. Tí prišli po požiari o strechu nad hlavou.

Priebeh stretnutia detí s Mikulášom v Matejovciach dôrazne odsúdilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Zúčastnené deti si podľa výkonnej riaditeľky strediska Silvie Porubänovej namiesto dôstojných a povzbudivých slov od symbolickej sviatočnej osobnosti vypočuli výčitky, hlasný krik a vyhrážky. „Nielen za to, ako sa správali počas podujatia, ale aj za to, aké nie sú normálne a akí sú ich rodičia. Najmä ak sú ‚Cigáni‘. Každému dieťaťu patrí rešpekt jeho ľudskej dôstojnosti, osobitne pri takejto slávnostnej a pozitívnej udalosti,“ upozornila.

Vysvetlenia „Mikuláša“ o situácii vytrhnutej z kontextu podľa nej neobstoja a zdôraznila, že jeho slová a spôsob ich prednesu korektne nemožno zasadiť do žiadneho prijateľného kontextu. „Pri organizácii takýchto podujatí nezabúdajme na ich dramaturgiu v duchu porozumenia, mieru, znášanlivosti, rovnosti a priateľstva medzi všetkými národmi, etnickými, národnostnými a náboženskými skupinami a prípravy na zodpovedný život v slobodnej spoločnosti. Túto potrebu sa však nepodarilo ‚Mikulášovi‘ v Poprade dodržať. Pri poskytovaní verejnej služby bol obťažujúci a znevýhodňujúci,“ skonštatovala Porubänová.

chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš #rómske deti