V Kongu rozzúrení ľudia útočili na budovu OSN

Stovky protestujúcich napadli sídlo OSN v meste Goma na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), píše na svojej internetovej stránke britská BBC. Protestujúci OSN obviňujú z toho, že napriek prítomnosti 17-tisíc vojakov ich neochránili pred ofenzívou rebelov vedených generálom Laurentom Nkundom. Smerom do Gomy smerujú desaťttisíce obyvateľov, ktorí utiekli zo svojich domov, spolu s nimi je na ústupe aj armáda.

27.10.2008 16:40
Kongo Foto:
Tisícky ľudí museli opustiť svoje domovy, 17-tisíc vojakov OSN ich neochránilo pred ofenzívou rebelov.
debata

Hovorkyňa OSN Sylvie van den Wildenbergová spravodajskej agentúre AP povedala, že protestujúci hádzali kamene na steny budovy OSN. Zničili niekoľko áut a rozbili okná.

Príslušníci mierových jednotiek tejto medzinárodnej organizácie podľa slov hovorkyne v súčasnosti postupujú smerom do oblasti, kde práve prebiehajú boje s povstalcami. Cez víkend rebeli, ktorí podľa vlastných slov ochraňujú menšinu Tutsiov, obsadili dôležitý vojenský tábor v Rumangabe a riaditeľstvo národného parku Virunga. Nkunda sa vyhráža, že obsadí aj Gomu, ktorá je hlavným mestom provincie Severné Kivu.

Nkunda viedol rebelov podporovaných susednou Rwandou v druhej konžskej vojne, do ktorej sa zapojilo až šesť afrických krajín a išlo tak najkrvavejší vojnový konflikt od druhej svetovej vojny. Po konci vojny v roku 2003 Nkunda vstúpil do novovytvorenej spoločnej konžskej armády, v ktorej však dlho nevydržal a po tom, ako vypovedal poslušnosť vláde, sa vrátil k protištátnej činnosti. Stiahol sa na východ krajiny, ktorý ešte stále ovláda, a vytvoril si tam vlastnú vládu. Boje na východe krajiny sa obnovili koncom augusta.

Tisícky ľudí museli opustiť svoje domovy,...
Tisícky ľudí opúšťajú v Kongu zo strachu pred...
+5Tisícky ľudí opúšťajú v Kongu zo strachu pred...
debata chyba