Útočí na nás aj Rwanda, tvrdí konžská armáda

Konflikt na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) sa vyostruje, v stredu ráno sa v oblasti ozývali výbuchy bômb, rakiet a mínometov. Proti sebe stoja vládne jednotky a milície generála Laurenta Nkundu, ktorý tvrdí, že sa snaží ochrániť miestnu menšinu Tutsiov. Konžská armáda navyše vyhlásila, že k rebelom sa pridala aj Rwanda, kde majú Tutsiovia vo vláde väčšinu.

29.10.2008 09:45 , aktualizované: 11:43
Kongo Foto: ,
Ľudia, ktorí museli opustiť svoje domovy, odpočívajú na ceste do utečeneckého tábora a snažia sa získať vodu.
debata

Rwanda však tieto informácie odmietla. Jednotky bombardovali územie len osem kilometrov vzdialené od dediny, kde sa počas prudkých dažďov ukryli tisíce utečencov, ktorí pre boje opustili svoje domovy.

Mierové jednotky Organizácie Spojených národov nasadili do bojov vojenské vrtuľníky po tom, čo ráno vypukli ostré zrážky medzi armádou a rebelmi. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval na ukončenie bojov, ktoré vyhnali z domovov desaťtisíce ľudí. Misia OSN bola kritizovaná za to, že nedokázala zabrániť postupu rebelov, ktorých vedie líder etnických Tutsiov Laurent Nkunda, na regionálne hlavné mesto Goma.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v utorok uviedol, že do provizórneho tábora na východe republiky prišlo okolo 30-tisíc obyvateľov, ktorí utiekli pred bojmi medzi povstalcami a vládnymi silami. Hovorca UNHCR Ron Redmond uviedol, že tieto počty odhadli pracovníci úradu OSN po tom, čo sa utečencami zaplnil tábor Kibati vzdialený desať kilometrov severne od Gomy, ktorá je hlavným mestom provincie Severné Kivu. Humanitárna situácia je v oblasti chaotická, pretože počet osôb sa v tábore strojnásobil.

Hovorkyňa Organizácie Spojených národov v pondelok informovala o tom, že príslušníci mierovej misie použili bojové vrtuľníky na útok proti rebelom, ktorí sa pokúsili obsadiť dedinu na východe krajiny. Povstalci, ktorí podľa vlastných slov ochraňujú menšinu Tutsiov, cez víkend obsadili dôležitý vojenský tábor v Rumangabe a riaditeľstvo národného parku Virunga. Ich vodca, generál Laurent Nkunda, sa vyhráža, že obsadí aj Gomu.

Nkunda viedol rebelov podporovaných susednou Rwandou v druhej konžskej vojne, najkrvavejšom vojnovom konflikte od druhej svetovej vojny. Po konci vojny v roku 2003 Nkunda vstúpil do novovytvorenej spoločnej konžskej armády, v ktorej však dlho nevydržal a po tom, ako vypovedal poslušnosť vláde, sa vrátil k protištátnej činnosti. Stiahol sa na východ krajiny, ktorý ešte stále ovláda, a vytvoril si tam vlastnú vládu. Boje na východe krajiny sa obnovili koncom augusta.

Tisícky ľudí museli opustiť svoje domovy,...
Tisícky ľudí opúšťajú v Kongu zo strachu pred...
+13Tisícky ľudí opúšťajú v Kongu zo strachu pred...
debata chyba