V Kongu povraždili dedinčanov, OSN tomu nezabránila

Dedinčania, ktorí utiekli pred bojmi, pri návrate domov do rebelmi ovládanej dediny Kiwanja našli dve desiatky tiel mužov v civilnom oblečení v a v okolí ich hlinených príbytkov. Jednotky povstaleckého lídra Laurenta Nkundu obvinili z vraždy. Násilné prevzatie kontroly nad dedinou Kiwanja bojovníkmi Nkundu v stredu vyvolalo prudké boje s provládnou milíciou Mai-Mai.

07.11.2008 06:55
Kongo Foto: ,
Deti, ktoré sa vrátili z utečeneckého tábora, našli po návrate svojich rodičov zavraždených.
debata

Ide o jeden z mnohých znakov, že konflikt na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) sa rozširuje a krehké prímerie je blízko k jeho ukončeniu. Dedinčania vo štvrtok vyhlásili, že povstalci zabili neozbrojených civilistov podozrivých z podpory milícií Mai-Mai, avšak rebeli uviedli, že išlo o bojovníkov milícií, ktorí boli ozbrojení.

Nemenovaný zdroj z prostredia Organizácie Spojených národov vo štvrtok vyhlásil, že dedina Kiwanja bola vystavená dvom kolám teroru. Najskôr sem dorazili príslušníci milícií Mai-Mai a zabili podozrivých z podpory povstalcov Laurenta Nkundu. Potom sem vtrhli bojovníci Nkundu a zabili tých, ktorých obvinili z lojality k Mai-Mai.

Podľa organizácie Human Rights Watch mierové jednotky OSN neboli schopné dedinčanov ochrániť. Podľa nej počas bojov o dedinu prišlo o život 20 ľudí a ďalších 33 utrpelo zranenia. „OSN by nemala nechať bojovníkov z obidvoch strán, aby vraždili bezbranných ľudí,“ uviedla Anneke Van Woudenbergová, odborníčka tejto ľudskoprávnej organizácie na Afriku.

Ľuďom,ktorí utiekli pred rebelmi zo svojich...
Ľuďom,ktorí utiekli pred rebelmi zo svojich...
+6Matka narieka nad mŕtvym synom, tamojším...
debata chyba