VIDEO: Kalašnikovy, množstvo munície. Rusi zverejnili zábery z vyšetrovania teroristického útoku pri Moskve

Počet obetí piatkového teroristického útoku v Krasnogorsku na okraji Moskvy stúpol podľa predbežných údajov na viac ako 60. Podľa ruských vyšetrovateľov boli útočníci vyzbrojení útočnými puškami Kalašnikov a mali so sebou veľké množstvo munície.

23.03.2024 05:55
Moskva, Russko, streľba,  Crocus City Hall Foto:
Príslušníci ruskej Národnej gardy zabezpečili oblasť rozsiahleho požiaru v Crocus City Hall na západnom okraji Moskvy v piatok 22. marca 2024, kde ozbrojenci zastrelili desiatky ľudí.
debata (459)
Zábery z vyšetrovania teroristického útoku pri Moskve
Video

Streľba skupiny ozbrojencov do návštevníkov koncertu si navyše vyžiadala vyše 100 zranených, 60 ľudí je vo vážnom stave. Viacerí z nich sú zranení ťažko. Napísali to agentúry TASS a Reuters, ktorý tiež s odvolaním sa na amerického činiteľa uviedol, že USA majú spravodajské informácie potvrdzujúce vyhlásenie takzvaného Islamského štátu, že bol za útokom. Biely dom tiež vyhlásil, že neexistujú žiadne znaky účasti Ukrajiny na tomto teroristickom čine. Na toto vyhlásenie reagovala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová, ktorá uviedla, že ak USA majú spoľahlivé informácie v tomto smere, majú ich odovzdať ruskej strane. „Ak takéto údaje neexistujú, Biely dom nemá právo niekomu udeľovať odpustky,“ uviedla na kanáli Telegram.

Ruská štátna agentúra TASS tiež zverejnila zoznam krajín, „spriatelených aj nepriateľských“, ktoré odsúdili teroristický incident. Menuje viacero štátov Európskej únie, vrátane Slovenska a Maďarska. V zozname neuviedla Česko či Poľsko, aj keď útok odsúdilo české ministerstvo zahraničných vecí ako aj poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski. Neskôr v zozname Česká republika aj Poľsko pribudli.

Na fotografii z videa zverejneného Vyšetrovacím... Foto: SITA/AP
Moskva, streľba, Kalašnikov, Crocus City Hall Na fotografii z videa zverejneného Vyšetrovacím výborom Ruska v sobotu 23. marca 2024 leží na zemi samopal Kalašnikov, podľa vyšetrovateľov bol použitý pri teroristickom útoku v Crocus City Hall.

Informáciu o tom, že obeťou je vyše 60, konkrétne 62, ako prvý priniesol ruský portál Baza. Neskôr ju potvrdili aj vyšetrovatelia. „Predbežne bolo zistené, že v dôsledku teroristického útoku zomrelo viac ako 60 ľudí. Počet obetí sa žiaľ môže zvýšiť,“ uviedol v noci na sobotu Vyšetrovací výbor, ktorý plní úlohu kriminálnej ústredne.

Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video

V nemocniciach je 115 zranených, niektorí z nich so závažnými popáleninami, uviedol TASS, podľa ktorého sa o pacientov stará aj 12 moskovských nemocníc. Zraneným skoré zotavenie zaželal ruský prezident Vladimir Putin.

Požiar v koncertnej sále, ktorý vypukol po útoku, sa z väčšej časti podarilo uhasiť. „Teraz pokračuje prelievanie konštrukcií. Stále zostávajú jednotlivé ohniská, ale požiar bol z väčšej časti zlikvidovaný,“ napísal na telegrame gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov. Na mieste naďalej zasahuje vyše 300 ľudí. Požiar v noci hasili aj prostredníctvom vrtuľníkov.

Zo záberov na sociálnych sieťach je zrejmé, že budova je z veľkej časti zničená. Strecha nad hlavnou sálou sa zrútila.

rusko, teroristický útok, Crocus City Hall, moskva Čítajte viac Teror v Moskve: Očitý svedok hovorí o panike v sále, útočníci strieľali do davu

TASS s odvolaním sa na Kremeľ tiež napísal, že šéf tajnej služby FSB Alexander Bortnikov Putina informoval o aktuálnom stave vyšetrovania. Podľa vyšetrovateľov je zatiaľ predčasné hovoriť o osude útočníkov.

Americká ambasáda v Rusku pred dvoma týždňami varovala pred bezprostrednými plánmi „extrémistov“ zaútočiť v Moskve. Urobila tak len pár hodín po tom, čo FSB informovala o tom, že sa jej podarilo prekaziť útok bunky IS na synagógu v ruskej metropole.

Ruský prezident, ktorý pred niekoľkými dňami znovu zvíťazil v prezidentských voľbách a predĺžil svoj mandát o ďalších šesť rokov, varovanie označil za pokus Západu o zastrašovani­e Rusov.

459 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #teroristický útok v Moskve