Biden podpísal balík na fungovanie vlády za 1,2 bilióna dolárov

Americký prezident Joe Biden dnes podpísal výdavkový balík na fungovanie vlády za 1,2 bilióna dolárov. Biely dom to uviedol vo vyhlásení. Viac ako polovici amerických federálnych úradov, vrátane kľúčových ministerstiev, inak hrozilo, že budú musieť prerušiť prácu. Teraz budú mať z čoho financovať svoj chod do konca septembra.

23.03.2024 19:03
debata
Biden si vystrelil z Trumpa. Pomohol si Haleyovou
Video

Výdavkový balík, ktorý má zabrániť tomu, aby niektorým rezortom došli peniaze, čím by nastal takzvaný shutdown, už v piatok schválila Snemovňa reprezentantov a po prieťahoch v noci tiež Senát. Čakalo sa tak už len na podpis prezidenta.

Teoreticky lehota pre shutdown vypršala o polnoci miestneho času na východnom pobreží USA. V praxi sa však prevádzka vlády nezastavila. Biely dom dal úradom pokyn, aby pokračovali v činnosti, pretože bolo zjavné, že zákon o rozpočte prechádza schvaľovaním v Kongrese.

Teraz schválený rozpočtový balík financuje veľkú časť prevádzky americkej vlády. „Táto dohoda predstavuje kompromis, čo znamená, že ani jedna strana nedostala všetko, čo chcela,“ pripustil Biden. „Extrémne škrty“ v rozpočte, ktoré požadovali republikáni, sa nepodarilo presadiť. Biden tiež vyzval Kongres, aby schválil novú pomoc Ukrajine a zákon o migrácii na ochranu hraníc. „Je načase, aby sme to dokončili,“ povedal Biden.

Rozpočtový balík zahŕňa prostriedky na obranu, pre ministerstvo vnútornej bezpečnosti a pre ministerstvo práce. Jeho súčasťou ale nie je nová finančná pomoc USA Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej ozbrojenej agresii. Tento návrh v súčasnosti uviazol v Snemovni reprezentantov.

Teraz schválený rozpočet tiež ďalej pozastavuje financovanie palestínskeho úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Najnovšie viedli k stiahnutiu prostriedkov na medzinárodnú pomoc izraelské obvinenia, že jednotliví zamestnanci tejto organizácie OSN mohli byť zapojení do masakru, ktorý 7. októbra v Izraeli spáchalo islamistické hnutie Hamas. V dôsledku toho niekoľko západných krajín vrátane USA dočasne pozastavilo platby pre UNRWA.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #prezident Joe Biden