USA na pozadí indo-čínskeho napätia tvrdia, že Arunáčalpradéš je súčasťou Indie

Vláda USA uznáva Arunáčalpradéš ako súčasť Indie a "dôrazne sa stavia" proti akýmkoľvek jednostranným pokusom Číny o presadzovanie územných nárokov, uviedlo v stredu americké ministerstvo zahraničných vecí.

21.03.2024 13:30
Manoj Pande / Randy George / Foto: ,
Náčelník štábu armády USA generál Randy George (vľavo) a jeho indický náprotivok, generál Manoj Pande počas konania indo-pacifickej konferencie náčelníkov štábov v Naí Dillí, september 2023
debata (20)

Čína a India sú jadrové mocnosti a veľká časť ich takmer 3 500 kilometrov dlhej hranice je zle vymedzená. Peking si nárokuje Arunáčalpradéš ako súčasť južného Tibetu. Naí Dillí to odmieta a tvrdí, že bol vždy súčasťou Indie.

Indické ministerstvo zahraničných vecí v utorok uviedlo, že Čína si robí na Arunáčalpradéš „absurdné nároky“, a dodalo, že tento štát bude vždy „integrálnou a neodňateľnou súčasťou Indie“.

India verzus Čína: ako súperia najľudnatejšie atómové veľmoci
Video
Zdroj: TV Pravda

„Spojené štáty uznávajú Arunáčalpradéš ako indické územie. Dôrazne sa staviame proti akýmkoľvek jednostranným pokusom o presadzovanie územných nárokov vpádom alebo zásahmi – vojenskými alebo civilnými – cez Líniu skutočnej kontroly,“ uviedol na tlačovom brífingu hovorca rezortu diplomacie USA.

Pri pohraničných zrážkach v západných Himalájach bolo v roku 2020 zabitých najmenej 20 indických vojakov a štyria príslušníci čínskych obranných síl. Odvtedy armády oboch krajín rozmiestnili na hraniciach ďalšie jednotky a vybavenie. India a Čína v roku 1962 viedli krátku pohraničnú vojnu.

USA a India v uplynulých rokoch podľa analytikov rozvíjajú bilaterálne vzťahy, aby čelili narastajúcemu vplyvu Číny v ázijskom a indo-pacifickom regióne.

USA a Čína majú už roky napäté vzťahy v oblasti obchodných ciel, pre pôvod koronavírusovej pandémie, ľudské práva, Taiwan a zákon o národnej bezpečnosti v Hongkongu.

Agni-V, raketa Čítajte viac Konflikt a Čína? Na hranici nám už zomreli ľudia, reagoval šéf indickej diplomacie na otázku Pravdy
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #hranice #India