Francúzske školy v Paríži a okolí čelia hrozbám, dostali správy a videá so stínaním hláv

Najmenej 30 škôl vo francúzskej metropole Paríž a jej okolí tento týždeň dostalo správy obsahujúce hrozby doplnené videami zobrazujúcimi stínanie hláv, uviedlo vo štvrtok francúzske ministerstvo školstva.

21.03.2024 15:51
Eiffelova veža / Škola / Žiak / Foto: ,
Rodič odprevádza svoje dieťa do školy. V pozadí Eiffelova veža v Paríži
debata (5)

Správy obsahovali vážne hrozby a ospravedlňovali podnecovanie k terorizmu, dodal pre AFP jeden z predstaviteľov ministerstva. Väčšina z nich bola doručená na stredné školy.

Správy sa šírili prostredníctvom interných e-mailov škôl, softvéru Pronote využívaného ministerstvom a digitálnej platformy ENT, ktorú na komunikáciu využívajú učitelia, žiaci a ich rodičia.

Podľa ministerstva práve prebieha vyšetrovanie s cieľom identifikovať útočníkov. Ministerstvo deťom a dospelým, ktorí „šokujúce“ videá videli, ponúklo psychologickú starostlivosť.

Nemenovaný zdroj z prostredia polície uviedol, že v priebehu utorka a stredy dostalo najmenej päť škôl v departmente Yvelines v širšom okolí Paríža hrozbu bombovým útokom. Na rozšírenie správy a rozposlanie videí bolo podľa zdroja použité konto jedného zo študentov, do ktorého sa útočníci nabúrali.

Stredná škola v departmente Seine-et-Marne na východ od francúzskej metropoly dostala správu, podľa ktorej boli po celej budove „v mene Allaha“ rozmiestnené výbušniny.

Vlna falošných bombových hrozieb zaplavila školy, letiská a turistické atrakcie aj vlani na jeseň. V októbri minulého roka radikalizovaný islamista v meste Arras na smrť dobodal svojho bývalého učiteľa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #školy #vyhrážanie #hrozby