Vznikne prvá virtuálna univerzita v SR

Memorandum o vytvorení Slovenskej virtuálnej pôdohospodárskej univerzity (SVPU) podpísali v Košiciach rektori košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva (UVL), Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre a Technickej univerzity vo Zvolene (TUZVO).

28.06.2005 14:41
debata

„Zmyslom vytvorenia SVPU je priblížiť sa súčasným podmienkam, ktoré nastoľujú veľké plány a ktoré nie je možné uskutočniť jednou malou univerzitou. Keďže naše tri univerzity spája pôda, myslíme si, že spolu dosiahneme viac – v Európe i na Slovensku,“ uviedol po podpise rektor UVL Rudolf Cabadaj.

Spolu s rektorom SPU Imrichom Okenkom a rektorom TUZVO Jánom Tučekom sa zhodli na tom, že vytvorenie prvej virtuálnej univerzity na Slovensku prispeje k skvalitňovaniu všetkých stupňov vzdelávania, lepšiemu využívaniu fondov EÚ, vzájomnej mobilite študentov i pedagógov, tvorbe nových študijných programov, spolupráce so zahraničím a podobne.

Vo vzdelávacej inštitúcii sa spojí virtuálne 11 fakúlt, takmer 1000 vysokoškol­ských učiteľov a približne 15 000 študentov. SVPU bude mať svoj štatút, orgány a vedenie, pričom sa ráta s tým, že jej prezidentom alebo rektorom by mohla byť významná osobnosť z pôdohospodárskej vedy a výskumu.

debata chyba