Zlúčenie dvoch fakúlt UMB študenti nepocítia

Sedem namiesto doterajších osem fakúlt bude mať od 1. septembra tohto roku banskobystrická Univerzita Mateja Bela (UMB). Zanikne Fakulta financií, ktorá sa zlúči s Ekonomickou fakultou.

08.08.2005 17:16
debata

„Študenti Fakulty financií dostanú na Ekonomickej fakulte od nového akademického roka všetky práva, ktoré mali na terajšej fakulte. To znamená že tí, ktorí budú pokračovať v štúdiu, skončia študijné programy, na ktoré sa prihlásili. Noví študenti, ktorí prídu od 1. septembra na Ekonomickú fakultu, dostanú tak isto záruku kvalitnej výučby učiteľmi nielen z pôvodnej, ale aj z Ekonomickej fakulty,“ uviedla dekanka Ekonomickej fakulty UMB Milota Vetráková.

Skvalitniť výučbu na oboch fakultách bol hlavný zámer ich zlúčenia, no na študentov to nebude mať negatívny dopad. Naopak. Ich zlúčenie schválil Akademický senát UMB, už predtým takýto krok odporučila Akreditačná komisia, poradný orgán Vláda SR. Spojenie spomínaných fakúlt bude mať výhodu i pre študentov terajšej Fakulty financií. Vetráková dodala, že dostanú šancu študovať nielen jeden odbor terajšej Fakulty financií, ale tiež programy troch odborov Ekonomickej fakulty. Okrem toho odborné obsadenie Ekonomickej fakulty im umožní ukončiť aj doktorandské štúdium, ktoré kvôli chýbajúcim garantom pre tento druh štúdia na Fakulte financií doteraz absolvovať nemohli.

Počet približne 160 pedagógov, ktorí doteraz pôsobia na oboch fakultách, sa zníži o desať. Novú pracovnú zmluvu neobnovia s tými, ktorí nespĺňali predpísané kritéria pre kvalifikačný rast alebo nie sú potrební na zabezpečenie výučby jednotlivých predmetov študijných programov. Dostali však možnosť prihlásiť sa do výberového konania a zamestnať sa v novovznikajúcom Ústave vedy pri UMB a venovať sa tam vedecko-výskumnej práci.

Z pätnástich administratívnych pracovníkov Fakulty financií prechádzajú na Ekonomickú fakultu piati. S ostatnými ukončili pracovný pomer, ale dostanú prednosť pri obsadzovaní miest, ktoré sa uvoľnia po prirodzenom odchode terajších pracovníkov UMB. S pedagógmi a ostatnými pracovníkmi škola ukončila pracovný vzťah podľa Zákonníka práce.

V minulom školskom roku navštevovalo Ekonomickú fakultu UMB približne 2 800 denných a externých poslucháčov a Fakultu financií asi 900 študentov. V tomto roku by po zlúčení malo na Ekonomickej fakulte začať študovať vyše 650 denných a asi 300 externých prvákov.

debata chyba